Hrvatska: Za gasovode 443 miliona €

U drugoj fazi razvoja hrvatskog gasnog sistema biće uloženo 443 miliona evra u gradnju 920 kilometara novih gasovoda.

Region

Izvor: B92

Subota, 20.01.2007.

12:58

Default images

Tim novcem će se, uz postojeći autoput, izgraditi 290 kilometara dug magistralni gasovod Bosiljevo-Split sa regionalnim gasovodima.

“Time će se transportni kapacitet gasnog sistema povećati na pet milijardi kvadratnih metara godišnje”, rekao je predsednik uprave državne kompanije Plinakro Branko Radošević. Osim toga, u drugoj fazi će se izvršiti priprema za gradnju gasovoda Split-Ploče-Dubrovnik, kao i spojeve sa sistemima Srbije i BiH.

“To će omogućiti gasfikaciju i olakšati ravnomeran razvoj cele Hrvatske, povećati sigurnost i pouzdanost gasnog sistema i omogućiti diversifikaciju pravaca za nabavljanje gasa, povezivanje sa susednim transportnim sistemima i tranzit gasa preko Hrvatske”, kaže Radošević.

Prema njegovim rečima velika ulaganja će biti isplativa ako 2011. potrošnja gasa u Hrvatskoj bude 3,6 milijardi kvadratnih metara (sada je 2,8 milijardi), a po energetskim scenarijima bi trebalo da bude i veća. Ipak, za to će biti potrebno osigurati dodatne izvore gasa kroz povećanu domaću proizvodnju, kao i uvoz i gradnju LNG terminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: