Ko je pojeo demokratske milijarde?

U prvoj nedelji oktobra uvek se sumira šta se i koliko u Srbiji promenilo u poslednjoj deceniji, odnosno od demokratskih promena.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

13:20

Default images

Osim propuštenih političkih šansi, promašaja je bilo i u ekonomiji.

Za deset godina u Srbiju su se slile desetine milijardi evra koje su potrošene da bi se živelo bolje nego što je to realno.

Za sumu od 60 milijaradi evra koje su u poslednjoj deceniji, prošle kroz budžet Srbije i ruke naših političari, stručnjaci kažu da je moglo da se izgradi najmanje 200 mostova kao što je onaj na Adi ili 30 auto-puteva kao što je Koridor deset. Puteva i mostova nema, a ni para. A kada poličare pitate gde smo potrošilia pare uglavom dobijate ovaj odgovor. "Pa slušajte i ja se pitam na šta su pare potrošene“, kaže lider Nove Srbije Velimir Ilić.

Kada je ekonomija u pitanju mnogi prstom upiru u Mlađana Dikinić, koji je bio guverener, ministar finansija i ministar ekonomije. On priznaje da je najveći deo novca otišao u tekuću potrošnju, a ne u kapitalne projekte i da je sada svestan da je za to kriva centralizovana država.

"Ja ne bežim od te odgovornosti. Nezadovoljan sam onim što je urađeno za ovih 10 , 11 godina od 5. oktobra, i sigurano je i da sam i ja deo tog razočarenja koje građani imaju u one koji su posle 5 .oktobra bili na različitim funkcijama. Međutim mislim da sasvim sigurno u oblastima koje sam vodio, a nisam nikad bio premijer ove zemlje, sam uradio nesto više nego drugi koji su radili. Da sam pravio greške pravio sam , ali mnogo manje nego drugi“, kaže Dinkić.

Dinkić smatra da je potrebno napraviti analizu na koji način su trošena sredstava, ali i istakao da je jedan od krivaca za neefikasno potrošen novac upravo centralistički sistem države.

"I ono malo novca koji je išao za kapitalne investicije utrošeno je neracionalno, a za to je kriv centralizam, jer je, recimo, Republika asfaltirala lokalne puteve zato što opštine nisu imale svoja sredstva", rekao je Dinkić.

Nekada ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić neće ostati upamćen po kapitalnim projektima, ali kaže da to nije njegova greška.

"To je samo da se vestački živi da se daju plate budžetskim korisnicima“, kaže Ilić. A na pitanje da li je tako bilo i u njegovoj vladi, Ilić kaže: "Više se radilo“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: