Poleću Vizer i Spaner, bez Rajanera

Dozvole za letove u Srbiji za letnju sezonu trebalo bi da dobiju još dve niskotarifne aviokompanije - mađarski Vizer i španski Spaner.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 03.02.2010.

14:32

Default images

Generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Nebojša Starčević kaže da je Vizer tražio dozvolu za letove ka dve destinacije - Dortmundu i Londonu (na aerodrom Luton) i da razmišlja o dodatnim destinacijama u Španiji, dok bi Spaner trebalo da u početku leti za Barselonu.

Starčević je istakao da najveći niskotarifni avioprevoznik “Rajan er” jedini nije odgovorio na poziv Direktorata aviokompanijama da razmotre mogućnost dolaska na srpsko tržište. Avioprevoznici za sada, istakao je, nisu zainteresovani za letove iz Niša. On je kazao i da u narednih petnaestak dana očekuje veliki broj zahteva za uvođenje novih linija u ovogodišnji letnji red letenja. Interesovanje za uvođenje letova iz Beograda, naveo je, ranije su pokazali grčki “Olimpik er” i niskotarifna kompanija “Er Baltik”.

Direktor Direktorata je kazao da je broj putnika u aviosaobraćaju u januaru ove godine bio za 20 odsto veći nego u istom mesecu 2009. godine zahvaljujući ukidanju šengenskih viza i jeftinijim kartama. Tokom ove godine, ocenio je, može se očekivati povećanje broja putnika za 20 do 30 odsto.

Prema rečima Starčevića, niskotarifne i redovne aviokompanije uglavnom imaju različitu klijentelu, tako da se ne očekuje da će dolazak "lou kost" kompanija u velikoj meri ugroziti broj putnika u redovnom aviosaobraćaju.

On je istakao i da nema razlike između "lou kost" i redovnog saobraćaja kada je zaštita putnika u pitanju, jer sve aviokompanije moraju da poštuju određena pravila i podsetio da su početkom godine doneti pravilnici o zaštiti putnika u slučajevima otkazanih letova, ili kada putnik ima kartu, a uskraćeno mu je ukrcavanje u avion.

Starčević je naglasio da su ovi pravilnici usklađeni sa propisima Evropske unije i da, u slučaju da su oštećeni, putnici treba da traže nadoknadu troškova od avioprevoznika, a u slučaju da je ne dobiju obraćaju se Direktoratu, kao nadzornom organu. On je naveo i da je u toku rešavanje pitanja davanja dozvola stranim aviokompanijama za čarter letove iz Srbije u letnjoj sezoni, i to na nivou iznad Direktorata, odnosno na nivou državnih sekretara za vazdušni saobraćaj i turizam. Prema njegovim rečima, to pitanje će u narednih mesec-dva biti "principijelno rešeno", tako da će se znati da li će biti dozvoljen čarter saobraćaj stranim kompanijama.

Starčević je podsetio i da je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima parafiran sporazum o otvorenom nebu, koji je faktički već na snazi, ali treba da bude i formalno potpisan na nivou visokih delegacija dveju zemalja. Potpuno smo otvoreni prema emiratskim kompanijama i svi koji apliciraju za letove za Beograd ili Evropu preko Beograda, ukoliko ispunjavaju kriterijume, dobiće dozvolu, rekao je on, dodavši da aplikacija za sada nema, ali da interesovanje postoji.

On je ukazao i da je bezbednost letova "Jat ervejza" na zadovoljavajućem nivou, napominjući da država mora da ima nacionalnu kompaniju, kao što je ima većina evropskih zemalja, jer ona u odredjenom smislu ima ulogu regulatora, koji ne dozvoljava da strane kompanije povećavaju tarife.

Prema njegovoj oceni, sada je dobar trenutak da se pojavi i neka nova domaća aviokompanija, jer posle ukidanja viza ima više putnika, a sloboda letenja je veća zbog Sporazuma o otvorenom nebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: