Petak, 30.07.2021.

13:20

Ziđin za dve i po godine zaposlio preko 1.500 radnika: "Plate i 54 odsto veće od proseka"

Kompanija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) je od decembra 2018. do kraja juna 2021. godine zaposlila 1.518 novih radnika.

Izvor: B92

Ziđin za dve i po godine zaposlio preko 1.500 radnika:
Foto: I. Mitroviæ/SZC

Kako je saopšteno, kompanija nastoji da otvori što više radnih mesta za lokalno stanovništvo i izgradi lokalni lanac snabdevanja.

Kompanja danas zapošljava 5.715 radnika, a od te brojke 97 odsto su srpski državljani.

Njihova neto prosečna zarada je u prvoj polovini ove godine vredela 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle i 19,3 odsto više nego 2019. godine.

U poređenju sa 2018, kada je kineski Ziđin preuzeo funkciju upravljanja prethodnim RTB-om Bor i svih 4.972 radnika, prosečna plata danas je 45 procenata veća, a i redovno je prima hiljadu i po ljudi više.

Kako navode iz ove kompanije, zaposleni u "Serbia Zijin Copper" danas primaju 54 odsto veću platu od one koja se u proseku mesečno isplaćuje u Srbiji.

Dodatno, tokom prošle i u prvoj polovini ove godine ukupno 227 lokalnih učenika dobilo je mogućnost radnog osposobljavanja u kompaniji.

U nadi da će podstaći ekonomiju i zapošljavanje, "Serbia Zijin Copper" je sa brojnim lokalnim kompanijama ugovorila poslovnu saradnju u oblasti inženjerskog projektovanja, građevinarstva, tehničkih usluga, pa tako više od polovine stanovništva u Boru i Majdanpeku ima direktnu ili indirektnu korist od kompanije. Kompanija time nastoji da, paralelno sa razvojem rudarske industrije, postigne i zajednički razvoj sa lokalnim zajednicama na čijim teritorijama posluje, odnosno da doprinese njihovom ekonomskom i socijalnom napretku, navodi se u saopštenju.

Tokom dvoipogodišnjeg poslovanja u Boru i Majdanpeku sklopljeni su brojni ugovori sa lokalnim dobavljačima ukupne vrednosti 568 miliona američkih dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: