Svet

Utorak, 10.12.2019.

14:17

Slomio ih Bregzit: Britanska ekonomija na rubu stagnacije

Britanska ekonomija rasla je u oktobru najsporijim tempom u gotovo sedam godina zbog neizvesnosti koja prati izlazak Britanije iz Evropske unije.

Izvor: index.hr

Slomio ih Bregzit: Britanska ekonomija na rubu stagnacije
Foto: Depositphotos, Sashkin7

Kako izveštava Kancelarija za nacionalnu statistiku ONS, britanski je BDP u oktobru porastao 0,7 odsto na godišnjem nivou, najslabije od marta 2012. kada se zemlja još oporavljala od globalne finansijske krize.

Najslabiji rezultati su zabeleženi u industriji i građevinskom sektoru.

U ONS-u ujedno napominju da je približavanje tada zacrtanog datuma izlaska iz Evropske unije, krajem oktobra, po svemu sudeći podstaklo rast izvoza i uvoza u tom mesecu, iako skromniji nego pred prvobirto planirani izlazak krajem marta, prenosi portal Index.

U tromesečnom razdoblju, zaključno s oktoborom, ekonomija je stagnirala u odnosu na prethodna tri meseca, izvestio je ONS.

Ostrvo je letos izbeglo predbregzitovsku recesiju beležeći u tromesečnom razdoblju, zaključno sa septembrom, rast aktivnosti za 0,3 odsto. Kako se približavao kraj oktobra, počele su da se pojavljuju naznake posustajanja, napominje Rojters.

Nesigurnost u poslovnoj zajednici je, verovatno, pojačalo i raspisivanje prevremenih izbora za 12. decembar.

Premijer Boris Džonson pozvao je birače da podrže njegov sporazum o Bregzitu tvrdeći da će razbijanje blokade u parlamentu "pokrenuti talas ulaganja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

16 h

Podeli: