"Ovo je najvažniji dokument za razvoj Beograda"

Glavni urbanista Marko Stojčić izjavio je da je Generalni urbanistički plan najvažniji dokument za grad Beograd, kako za građane, tako i za one koji upravljaju Beogradom i donose odluke.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

21:55

Foto: Alexandr Medvedkov/Shutterstock

On kao najvažniji element sadrži i reč strateški plan, što određuje budućnost Beograda i vrlo precizan način razvoja grada u svim segmentima, naveo je Stojčić.

"Taj plan postavlja pravila funkcionisanja grada u narednih najmanje 20 godina. Na ovoj verziji plana intezivno radimo već tri godine, sada smo još uvek u prvoj polovini izrade, a do kraja godine naći će se na ranom javnom uvidu. To se, pre svega, odnosi na institucije koje treba da kažu šta su njihova viđenja u odnosu na ono što mi predlažemo, Grad Beograd i Urbanistički zavod koji izrađuje plan. To se radi kako bi kasnije u izradi nacrta integrisali sve to što su zahtevi institucija, a kako bi građanima u drugoj polovini naredne godine predstavili u javnom uvidu, koji će trajati najmanje mesec dana, a verovatno i dva, kako to mi vidimo grad Beograd za narednih 20 godina", pojasnio je Stojčić za TV Vesti.

Prema njegovim rečima, ima mnogo promena u odnosu na dosadašnji Generalni urbanistički plan, odnosno strateške planove za razvoj, jer Beograd sada ima veliko iskustvo u poslednjih sto godina u planiranju i tome šta su tendencije razvoja. Tačno znamo, dodao je Stojčić, šta nedostaje Beogradu i koje ćemo oblasti da razvijamo, prenosi Beoinfo.

"Metro je svakako najvažniji infrastrukturni projekat koji se radi u Beogradu. Tendencija svih nas koji ovo pripremamo je da preokrenemo čitavu situaciju, a intelektualna usluga je nešto na šta se oslanja ovaj plan. Ideja je da pre svega razvijamo obrazovanje, uslove da naši ljudi ostanu, ali i da ih privučemo da se vrate i daju svoj doprinos našoj zemlji. Da bi to stvarno i bila realnost neophodno je mnogo toga da sprovedemo, planiramo i da to zaživi kroz svaku instituciju u smislu sprovođenja saobraćaja, izgradnje parkova, fakulteta, srednjih specijalizovanih škola. Kulturni sadržaji uvek idu uz povećani obim intelektualnog delovanja u jednom društvu. Sve to je vrlo jasno postavljeno kao zadatak pred svima nama i blizu smo da imamo jasan dokument koji će svi građani Beograda moći da razumeju. Između ostalog imamo i aktvivne ankete na sajtu Urbanističkog zavoda Beograda kako bismo prikupljali informacije, a kako bi došli do javnog uvida sa što više informacija vezanih za stav Beograđana o njihovom gradu. Kroz ankete pokušavamo da objasnimo šta su problemi kada uređujete grad", istakao je Stojčić.

Kako je rekao, naša strategija je da povećamo obim cirkulisanja u saobraćaju kroz javni prevoz, čime se smanjuje potreba za privatnim automobilima. Tako se povećava potencijalna površina za parkove, pešačke površine, biciklističke staze, što je dugoročno gledano jedino održivo i jedino zdravo za stanovništvo Beograda, zaključio je Stojčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: