Kragujevac prvi gasi kotlarnice na ugalj i prelazi na gas

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je prethodno obaveštenje o javnoj nabavci usluga vezanoj za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

13:54

Kragujevac prvi gasi kotlarnice na ugalj i prelazi na gas
Foto: Depositphotos/aliona

Kako je navedeno, Ministarstvo zaštite životne sredine iskoristiće deo prihoda od zajma EBRD za ovaj projekat, u dve tranše.

Prva tranša odnosi se na sumu od jedan do 14 milona evra za zamenu kotlova na ugalj novim kotlovima na prirodni gas, a druga podrazumeva između dva i četiri miliona evra za sanaciju deponije pepela.

Procenjena ukupna vrednost projekta je, kako prenosi eKapija, 18 miliona evra.

Međunarodni tender za potrebe projekta biće raspisan 31. maja i uključiće radove i konsutantske usluge.

Gašenje kotlarnica na ugalj najavile su krajem marta gradske vlasti Kragujevca, kao i to da bi stare kotlarnice trebalo da se ugase do kraja godine, a na njihovo mesto biće instalirani najsavremeniji kotlovi koji će biti priključeni na gas.

Gradske vlasti se nadaju da će se uz povoljniju cenu i uslove plaćanja za priključak sve veći broj domaćinstava opredeliti za grejanje na gas.

Time bi Kragujevac postao prvi grad u Srbiji koji će ugasiti kotlarnice na ugalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: