U Novom Sadu nemaju potrebe za zapošljavanjem stranih vozača

Javno gradsko preduzeće "Novi Sad" ne mora, za sada, poput kolega u nekim drugim gradovima Srbije zbog odliva vozača u inostranstvo da za upravljanje gradskim autobusima angažuje strance koji su migracijama dospeli u našu zemlju.

Izvor: B92

Subota, 12.11.2022.

10:43

U Novom Sadu nemaju potrebe za zapošljavanjem stranih vozača
Ilustracija: Shutterstock/Michal Moravec

U ovom trenutku JGSP ima 635 vozača od kojih su 626 u saobraćaju, a njih devetoro se obučavaju za taj posao.

Svakog dana gradskim prevozom putuje 300.000 Novosađana, a direktor JGSP Ivan Radojičić kaže za "Novosti" da imaju dovoljno vozača i da su od marta njihove plate znatno uvećane.

"Avgustovska prosečna plata iznosila je 95.938 dinara plus solidarna pomoć u 12 mesečnih rata po 3.500 dinara, što znači da naši vozači u proseku primaju oko 99.000 dinara", veli Radojičić, uz napomenu da imaju i vozače koji skladu sa zakonskim mogućnostima rade i subotom i zarađuju preko 130.000 dinara.

Radojičić naglašava da vozači pre nego što sednu za upravljač moraju da prođu tromesečnu obuku i testiranje, a potom izlaze pred komisiju koja procenjuje da li su sposobni da preuzmu odgovoran posao učesnika u veoma frekventnom saobraćaju Novog Sada koji ima 350.000 žitelja i oko 120.000 registrovanih automobila.

"Osim zakonskih odredbi koje vozač mora da ispuni pre nego što zasnuje radni odnos, uveli smo i dodatne kontrolne mehanizme a to su psihološki test i kontrolna simulacija u saobraćaju kako bi bezbednost putnika bila što veća", naglašava direktor JGSP" Novi Sad".

Da bi u potpunosti ispoštovao vozni red u ovom delu godine, svakodnevno 205 autobusa krstari novosadskim ulicama. Od tog broja 177 je klimatizovano. U poslednjih godinu dana uz pomoć Grada Novog Sada obezbeđeno je 100 novih niskopodnih vozila.

Električni autobusi u februaru

Vozni park pojačaće 10 elektroautobusa najnovije generacije sa brzo punjivim elektropunjačima. Reč je o vozilima koja će za manje od 10 minuta moći da pređu 42 kilometra. Ugovor za njihovu nabavku potpisan je marta ove godine, a očekuje se da će oni biti na ulicama Novog Sada već narednog februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: