Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

U ovom novosadskom naselju deca se igraju samo policije i kriminalaca: Razlog je jedan

Novosadska deca ne umeju da se igraju.

Izvor: NS Uživo Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/Pressmaster
Foto: Shutterstock/Pressmaster

NS uživo je sproveo istaživanje na igralištima u šest gradskih kvartova i rezultati do kojih su došli su zabrinjavajući i poražavajući.

Ni na jednom od 30 dečijih igrališta niko ne igra šuge, klikera, vije, između dve vatre, ledenih lutaka, prenosi pomenuti portal.

Dečaci ne znaju kako se igraju klikeri, a nijedna devojčica ne zna šta je lastiš. Od centra grada do Futoga sve je isto. Deca sede na spravama i "otpadaju".

Obišli smo igrališta u gradu i prigradskim naseljima. Od centra, preko Limana, Grbavice, Detelinare, Jugovićeva, Sajlova do Futoga.

Otpdanje umesto igre

Sagovornik iz naselja Jugovićevo ističe da na njihovom igralištu svakog dana ima dosta dece.

"S obzirom da je Jugovićevo relativno novo naselje, gde su većina stanovnika mladi bračni parovi, primetno je da ima dosta dece na igralištu. Dečaci uglavom igraju fudbal, a devojčice su na trotinetima, ili samo trčkaraju i igraju neke zanimljive igre. Nema onih koji igraju lastiš, kao što je bilo u naše vreme. Devojčice crtaju kredom, druže se, ali ne igraju školice. I niko ne igra starije igre, kao što su ćorave bake, žmurke", rekao je B. N. (36).

On nam je otkrio da na Jugovićevu postoji igra koja se izdvaja od ostalih, koju najčešće čuje sa prozora, a dodaje da deca često dolaze i sa Novog naselja, jer im je to nešto novo.

"Igra koja se zadržala i ono što svako jutro igraju, jer ih čujem kroz prozor, igraju se "žace i lopova". Što možda i jeste svojstveno tom naselju, jer njihovi roditelji rade u službama bezbednosti, tako da je to možda uticalo na tu igru", dodaje nam sagovornik.

Tehnologija

Naš sagovornik iz Futoga ispričao nam je vidno da je novo vreme stiglo i da deca imaju različita interesovanja nego deca pre samo nekoliko godina. Ali, svakako da su igrališta posećena i lopta je i dalje glavni rekvizit na njima.

"Ponekad možemo da čujemo da igraju žmurke, ali to je retkost u odnosu na pre, jer se često samo snimaju ili gledaju u mobile telefone", istakao je sagovornik.

Dušica Jakovljević, učiteljica jedne novosadske škole, objasnila je da igranje ima veliki značaj u razvoju deteta. To je aktivnosti koja omogućava slobodu i utiče na sve aspekte razvoja deteta kao što su fizički, emocionalni, moralni i socijalni.

"Današnja deca su podložna telefonima, sve manje se igraju igara koje su se pre igrale, mogu to da primetim i u svojoj ulici, sreća je što postoje učitelji koji još uvek imaju incijativu da se deca igraju igara koje ne uključuju telefone, često decu u okolini opominjem da ostave telefone i dam im predlog koje bi igre mogli da se igraju kao što si lastiš ili Između dve vatre, trule kobile", navela je.

U toj osnovnoj školi se ne upotrebljavaju mobilni telefoni što je ogromna prednost jer su deca na malom i velikom odmoru okrenuta jedna drugima, i igri koja ne uključuje tehnologiju.

"Smatram da je veoma važno da i roditelji shvate da je igra bez telefona veoma važna za razvoj deteta i da je podstiču i neguju kod dece", rekla je učiteljica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.