Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Beograd traži pametni sistem za električne autobuse: Cilj - preporučiti stil vožnje za uštedu struje

Grad Beograd raspisao je tender za izrada projekta implementacije sistema za pomoć vozaču u postizanju veće energetske efikasnosti električnih autobusa.

Izvor: eKapija Beograd
Podeli
Ilustracija: K.Sorokin/Shutterstock
Ilustracija: K.Sorokin/Shutterstock

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, u okviru projekta će se kreirati sistem koji u realnom vremenu pomaže vozaču u realizaciji preporučenog stila vožnje, a u cilju veće energetske efikasnosti električnih autobusa sa superkondenzatorima koji se koriste u gradskom prevozu, prenosi eKapija.

"U tom smislu neophodno je razviti odgovarajući algoritam i savremeni proaktivni sistem koji će funkcionisati na osnovu njega, a sve u cilju postizanja maksimalne energetske efikasnosti uzimajući u obzir trenutni položaj autobusa, naredne stanice i izmereno rastojanje u realnom vremenu do prepreke, odnosno drugog vozila koje se nalazi ispred autobusa", navodi se u projektnom zadatku.

Kako je objašnjeno, sistem bi omogućio određivanje potrebnog intenziteta ubrzanja i usporenja koji bi odgovarao teorijskom (preporučenom) stilu vožnje, u cilju postizanja maksimalne energetske efikasnosti za trenutne uslove saobraćaja.

Putem vizuelnog prikaza i/ili zvučnog signala sistem bi o tome obaveštavao vozača i na taj način on bi bio rasterećen razmišljanja/odlučivanja u cilju ekonomičnijeg stila vožnje, odnosno dobijao bi precizna uputstva.

Uz ovaj sistem, napominje se, izbegle bi se i neophodne periodične obuke vozača koje se odnose na ekonomičnu vožnju.

Implementacija sistema će se izvršiti na električnom autobusu Higer KLQ6125GEV3, dok će se ispitivanje sistema sprovesti na poligonu, a zatim u realnim uslovima rada na liniji EKO 1 (Vukov spomenik - Belvil).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.