SAD: Kineska hrana opasna za ljubimce

Američka savezna uprava za hranu i lekove (FDA) vodi istragu masovnog trovanja pasa u SAD-u za koje bi odgovorni mogli da budu proizvodi uvezeni iz Kine.

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

13:52

Default images

Gotovo 600 pasa i mačaka uginulo je, a oko 3600 pasa i 10 mačaka obolelo je od 2007. godine, pošto je jelo mesne proizvode, objavile su američke vlasti. FDA pozvao je vlasnike kućnih ljubimaca da pružanjem svih mogućih informacija pomognu istrazi misterioznih pojava trovanja, prenosi Tportal.

"Naši voljeni četveronožni saputnici zaslužuju da uložimo najveće moguće napore i mi to činimo", navodi se u saopštenju FDA.

Simptomi koji su se kod pasa i mačaka razvili samo nekoliko sati od konzumiranja namirnica su gubitak apetita i smanjena fizička aktivnost, pojačana žeđ i mokrenje, povraćanje i dijareja. U nekim slučajevima pojavilo se gastrointerstinalno krvarenje i otkazivanje bubrega.

Problematični suhomesnati proizvodi za životinje su od piletine, pačetine, slatkih krompira i sušenog voća, prodaju se pod raznim imenima, a najčešće se radi o robi uvozenoj iz Kine.

FDA je za sada odbio da objavi imena proizvoda. Neke kineske poslastice za ljubimce su povučene iz prodaje pošto je istragom utvrđeno da sadrže nedozvoljene antibiotike.

Do završetka istrage FDA upozorava vlasnike pasa i mačaka da slatkiši nisu nužni deo pravilne ishrane životinja i njihovo izbegavanje neće naškoditi zdravlju kućnih ljubimaca.

Izvor: tportal.hr / zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: