Kultura

Subota, 17.02.2024.

09:46

Simbolika praznih stolica na Berlinskom festivalu: "Počeli smo da verujemo..." VIDEO

Na premijeri u Berlinu su stajale prazne stolice zbog jake simbolike.

Izvor: B92

Simbolika praznih stolica na Berlinskom festivalu:
Foto: Profimedia

Rediteljima iz Irana su tamošnje vlasti zabranile da prisustvuju Berlinskom festivalu, pa su se Marijam Mogadam i Behtaš Saneha okupljenima obratili saopštenjem.

"Zabranjeno nam je da vam se pridružimo i gledamo na filmskom platnu film o ljubavi, o životu i o slobodi, izgubljenom blagu u našoj zemlji. Počeli smo da verujemo da se više ne može ispričati priča o iranskoj ženi poštujući stroge zakone kao što je obavezni hidžab", pročitala je glavna glumica njihovog ostvarenja, Lili Farhadpur.

Podsetimo, nijedan od ovih reditelja nije smeo da se pojavi u Berlinu zbog izričite zabrane iranskih vlasti, koje nisu bile dostupne za komentar. Kako se pretpostavlja, sve je povezano sa slučajem mlade Iranke Mahse Amini, koja je uhapšena jer nije poštovala stroga pravila nošenja hidžaba, a potom je tri dana kasnije i preminula.

Iako je film sniman pre ovog događaja, do promene odluke nije došlo.

Starring as Mahin, a 70-year-old woman in Tehran, Lily Farhadpour drinks wine, dances and holds hands with Esmail Mehrabi, who plays Esmail, as they fall in love in the 97-minute movie ‘My Favourite Cake,’ directed by Maryam Moghaddam and Behtash Sanaeeha https://t.co/y2RdxChfGj pic.twitter.com/Cu9vLhNaMT

— Reuters (@Reuters) February 17, 2024

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: