Deseti festival fotografije Vizualizator: Otvaranje izložbe Bore Rudića

Deseti Festival fotografije Vizualizator domaćoj publici predstavlja istaknutog makedonskog i internacionalno priznatog fotografa Boru Rudića. Izložba Flickering svečano će biti otvorena u četvrtak 24. novembra u 18h u Kući Đure Jakšića, Skadarska 34.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2022.

11:05

Deseti festival fotografije Vizualizator: Otvaranje izložbe Bore Rudića
Foto: Boro Rudiæ

U seriji fotografija pod nazivom Flickering (srp. treperenje) Rudić u središte interesovanja postavlja pitanje vizuelne percepcije. Služeći se nekonvencionalnim fotografskim sredstvima autor istražuje prostor koji leži van komforom određenog vizuelnog poimanja. Kroz motiv pejzaža Rudić u medijumu fotografije redefiniše granice vizuelne percepcije preispitujući ulogu koju u njihovoj funkciji ima estetika. Stvarajući novu realnost autor pred posmatrača postavlja izazov uspostavljanja novog komfornog standarda.

Boro Rudić se kao autor ostvario na poljima umetničke i propagandne fotografije, kao i foto dizajna. Jedan je od nekolicine fotografa koji su imali priliku da izlažu u likovnom salonu Makedonske akademije nauka i umetnosti. Nosilac je zvanja Majstora fotografije, najvišeg fotografskog zvanja koje dodeljuje Foto Savez Makedonije. Tokom višedecenijskog rada primio je preko 60 nagrada, među kojima Gold Media Lions u Kanu 2009. i srebrnu statuetu na Euro Effie Awards 2014. u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: