Kan odaje poštu preminuloj rediteljki

Organizatori ovogodišnjeg, 72. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Kanu odlučili da odaju poštu nedavno preminuloj rediteljki Anjes Vardi sa njenim likom na glavnom plakatu festivala.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Anjes u punom sjaju ispred kamere. Mlada žena od 26 godina snima svoj prvi film", navodi se u opisu fotografije koja će biti na plakatu.

Anjes Varda preminula je 29. marta sa 90 godina, a prvi film "La Pointe courte" snimila je 1954. godine.

U tom ostvarenju glume Silvija Monfor i Filip Noare. Rodjena kao Arleta Varda u Briselu, jedna je od retkih rediteljki Novog talasa. Proslavila se s filmovima "La Pointe courte" iz 1955. godine, snimljenim u saradnji s Alenom Reneom, "Cleo de 5 a 7" (1962), "Les Creatures" (1966), "Sans toit ni loi" (1985) i "Les Plages d'Agnes". Dobitnica je brojnih nagrada, medju kojima su Zlatni lav 1985, počasni Cezar 2001. i počasna Zlatna palma 2015. Rediteljka je 2017. godine dobila i počasnog Oskara za životno delo. Medjunarodni filmski festival u Kanu ove godine biće održan od 14. do 25. maja, a predsednik žirija koji će uručiti Zlatnu palmu biće meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu. Organizatori će tokom ove nedelje saopštili spisak filmova u trci za Zlatnom palmom. Festival će otvoriti film "The Dead Don't Die" (Mrtvi ne umiru) američkog nezavisnog reditelja Džima Džarmuša, koji je 1984. godine dobio Zlatnu palmu za ostvarenje "Čudnije od raja". Zlatnu palmu je prošle godine dobio film "Kradljivci" (Shoplifters) japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede.

strana 1 od 37 idi na stranu