Prve obuke za bibliotekare u okviru projekta Digitalni građanin

U okviru projekta Digitalni građanin danas je u Narodnoj biblioteci Srbije održana prva u nizu mikrobit obuka za 45 zaposlenih iz 20 biblioteka u Srbiji.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 19.01.2019.

17:27

Prve obuke za bibliotekare u okviru projekta Digitalni građanin
Foto: Thinkstock

Početkom februara 20 biblioteka iz Srbije čije su prijave na konkurs za učešće u projektu Digitalni građanin ocenjene kao najbolje dobiće po 20 mikrobit računara spakovanih kao knjiga koje će moći da iznajmljuju građanstvu i koriste za sprovođenje besplatnih radionica u bibliotekama, obrazovnim ustanova i drugim javnim prostorima. Pored ovoga, predviđena je i realizacija jos dve naprednije edukacije za bibliotekare, kao i donacija po pet "uradi sam" elektronskih setova, kao dodatak mikrobitovima.

U drugoj fazi projekta, biće odabrano pet najaktivnijih biblioteka po broju korisnika mikrobitova i održanih radionica, kojima će biti donirani 3D printeri kao i potrebna obuka za korišćenje i prenošenje znanja. Kao i mikrobit uređaji, printeri bi trebalo da stoje na raspolaganju građanima u prostorijama biblioteke.

Cilj projekta Digitalni građanin je osnaživanje lokalnih zajednica i priprema za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije i edukacije trebalo bi da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.

U projekat je uključeno 20 biblioteka sa teritorije Republike Srbije: "Eržebet Juhas" iz Subotice, "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Šabačka biblioteka, Biblioteka grada Beograda (dečje odeljenje), Narodna biblioteka "Ilija M.Petrović" iz Požarevca, Narodna biblioteka Osečina, Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo, Narodna biblioteka Bor, Narodna biblioteka "Radisav Nikičević" u Jagodini, Naronda biblioteka "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, Gradska biblioteka Čačak, Narodna biblioteka Užice, MIKC Infobus Prijepolje, Narodna biblioteka Kruševac, Narodna biblioteka "Njegoš" iz Knjaževca, Narodna biblioteka "Dositej Obradović" u Novom Pazaru, Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla" u Nišu, Narodna biblioteka "Radoje Domanović" u Leskovcu i Javna biblioteka "Bora Stanković" iz Vranja.

Projekat Digitalni građanin sprovodi Institut za inovativnost i razvoj mladih iz Zagreba u celom regionu i na ovaj način uključuje ukupno 170 biblioteka, među kojima je 120 iz Hrvatske, 20 iz Bosne i Hercegovine, 20 iz Srbije i 10 sa Kosova. Lokalni partner u Srbiji je program Bitka za znanje čiji je nosilac Fond B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: