Đaci odlučili ko dobija "Dositejevo pero" za najbolju knjigu 2017.

Nagrade dečje kritike "Dositejevo pero" za najbolje knjige u 2017. o kojima odlučuje “najzahtevniji” žiri koji čine đaci 16 beogradskih osnovnih škola uručene su danas autorima knjiga "Ja, Aleksija" i "Luna, mala teniserka" Branki Trifunović i Bojanu Ljubenoviću.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Odluku o najboljim knjigama doneo je najveći i najiskreniji žiri sastavljen od 228 đaka pred kojim je bilo 49 naslova, dva više nego prošle godine kada je jubilarno, 20. ''Dositejevo pero'' pripalo Silviji Otašević za ''Olimpijski san'' i Slobodanu Stanišiću za ''Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske''", saopštili su organizatori te nagrade dečje kritike.

Predstavnica Biblioteke grada Beograda Olivera Nastić je na svečanosti povodom Dečije nedelje podsetila da je deci kroz nagradu "Dositejevo pero" data šansa da izraze svoj sud i mišljenje o knjigama koje su za njih napisane.

"Ja Aleksija" probedila je među 26 objavljenih knjiga za starije osnovce, dok je "Luna, mala teniserka" odabrana među 23 namenjene deci do 11 godina.

Druga nagrada "Dositejevo pero" za mlađi uzrast pripala je Vesni Vidojević Gajević za "Prvo letovanje jednog mačka", dok treću dele knjige Zlatka Vasića i Ljiljane Dugalić "Čudesno putovanje" i "Ledeni vitez Mika od Bare".

U kategoriji za starije osnovce drugo mesto pripalo je knjigama „Obožavam te“, Slavke Petrović Grujičic, "Sličice" Gordane Timotijević i "Akvarijum" Andreje Kargacin. Treće mesto osvojila je "Velika pošiljka" Gordane Maletić.

Od 1997. godine, kada je nagrada ustanovljena, srca dece osvojile su između ostalih i knjige Ljubivoja Ršumovića, Uroša Petrovića, Igora Kolarova, Jasminke Petrović, Gradimira Stojkovića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovća.

Nagradu Dositejevo pero pokrenuli su 1997. gidine gradski Sekretarijat za kulturu, biblioteka „Dositej Obradović" i „Prijatelji dece" opština Voždovac, Zemun i Vračar prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja su napisana za njih, a na incijativu književnika Božidara Peševa koji je danas pročitao svoju pesmu "Dečja prava - čitanje je strava".

strana 1 od 33 idi na stranu