Laibach: Severna Koreja je problem koji nikako ne sme da se reši

"Milošević je bio diktator samo onoliko koliko je bio diktator veliki Čarli Čaplin u istoimenom filmu, ali bez njegovog humora i humanističke političke vizije. On je zapravo bio još jedna žrtva u procesu dezintegracije Jugoslavije, bezuspešno pokušavajući navući na sebe Titove čizme", ispričao je Ivan Novak član benda Lajbah pred beogradsku premijeru filma o njihovom gostovanju u Severnoj Koreji.

Izvor: nedeljnik.rs
Podeli
Printscreen YouTube/SlobodnaZona
Printscreen YouTube/SlobodnaZona

Lajbah je u mnogo čemu bio prvi sa ovih prostora. Bio je prvi bend iz nekadašnje Jugoslavije koji je uspeo da osvoji svet. Da potpiše ugovor sa čuvenom kućom Mute i da nastupa u najznačajnijim koncertnim prostorima Evrope i Amerike.

I pre dve godine su uspeli u onome što niko nije pre njih. Oni su postali prvi bend koji je nastupio u Severnoj Koreji, i to na praznik -- sedamdesetogodišnjicu oslobođenja te zemlje.

Morten Travik je snimio dokumentarni mjuzikl "Dan oslobođenja" i on će otvoriti 1. novembra u Centru "Sava" festival Slobodna zona.

Ceo svet je ispratio njihovo gostovanje u Severnoj Koreji. Kako danas prate šta se dešava u toj zemlji, Ivan Novak, član benda kaže:

"Pratimo sa naklonošću do Severne Koreje. Napetost koja se stalno događa u vezi sa tom državom, potrebna je da se održi status kvo, gde severnokorejska vladajuća politička struktura, uz pomoć 'spoljne opasnosti' i ideologije stalne prijetnje, zadržava svoju moć i poziciju u toj zemlji."

"Kina na drugoj strani nije naklonjena ozbiljnoj demokratizaciji Severne Koreje, jer bi takav proces brzo rezultirao u ekonomskom i političkom spajanju dveju Koreja, što nikako nije u kineskom interesu."

"Konfliktna situacija definitivno najviše odgovara SAD, koje, uz postojanje problematične, militantne, nepredvidive, nuklearne severnokorejske države, opravdavaju prisustvo svoje vojske u Južnoj Koreji (35.000 vojnika), u Japanu (40.000 vojnika), prisustvo Sedme flote i supernosača aviona "Ronald Regan" u neposrednoj blizini, kao i vojnih baza u Tajlandu, na Filipinima, u Singapuru, na Gvamu...", rekao je Novak.

"Pravi razlog za svu tu nagomilanu vojsku SAD u Istočnom i Južnom kineskom moru, naravno, nije Severna Koreja, već potencijalno mnogo opasnija velesila Kina. Severna Koreja je samo pogodan diplomatski izgovor - problem, koji nikako ne sme da se reši", smatra Novak.

Intervju u celosti možete pročitati u aktuelnom broju "Nedeljnika".

Aktuelno

Aleksandru Berčeku uručena nagrada "Drvo života"

Proslavljeni reditelj i osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica uručio je sinoć u Drvengradu nagradu za buduće filmove "Drvo života" glumcu Aleksandru Berčeku, koga su gosti i posetioci 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala pozdravili dugim, gromoglasnim aplauzom.

Aktuelno ponedeljak 22.01. 08:37 Komentara: 2

Vlastimir Sudar: "Disidentstvo je potrebnije nego ikad"

Profesor na Kingston univerzitetu u Londonu, filmski poslenik Vlastimir Sudar, član žirija ovogodišnjeg "Kustendorfa", primećuje da su mladi autori danas potpuno svesni okruženja i problema u svojim zemljama, ali i da u umetnosti danas nedostaje stvarnog radikalnog promišljanja.

Aktuelno nedelja 21.01. 15:50 Komentara: 3
strana 1 od 89 idi na stranu