Slet opera Vraneševića u DOB-u

Nekadašnji član Laboratorije Zvuka, Predrag Peđa Vranešević, u saradnji sa Želimirom Žilnikom napravio je slet operu "Nema zemlja", koju će beogradska publilka moći da vidi u petak 16. decembra u 20 časova u Domu omladine Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

13:57

Default images

Slet opera "Nema zemlja" je nastala kao adaptacija prve srpske i nikad izvedene rok opere iz 1971. godine "Fabrike radnicima", u koju je Vranešević po uzoru na antičku dramu uveo naratora i hor.

Za snimanje Slet opere "Nema zemlja" angažovana je grupa Pvc pop & The Red Black gang Of Four" sa Vladimirom Opsenicom (vokal i električna gitara) i Mirjanom Draganić, Vojislavom Maleševim, vokalima i tonskim snimateljem CD-a i koproducentom, Komandantom Adamom. Na kamernom koncertnom izvođenju Peđa Vranešević će prvi put nastupati u specijalnom sastavu, sa gostima: Zoranom Tegeltijom (vokal i bubnjevi), Dušanom Rašićem (vokal i udaraljke) i Milanom Kerezovićem (vokal i saksofon) i ćerkama, Galjom, koncertnom pijanistkinjom koja živi i stvara u Kelnu (klavijature i vokal) i Natašom, uspešnim koreografom i plesačem.

Scenografiju čini replika instalacije pesnika i književnika Slobodana Tišme "Kocka", prvi put izložene u Katoličkoj porti u Novom Sadu 1970.godine, kao podsećanje na njihovo zajedničko pionirsko uvođenje novih umetničkih postupaka u tadašnji jugoslovenski prostor u okviru umetničke grupe KÔD.

Koncertno izvođenje prati izložba Vraneševićevih likovnih radova nastalih tokom ove godine, i artepaket "Slet opera Nema Zemlja" (serija printova, tekst o sudbini opere od nastanka do danas i CD). Video klip "Crna hronika" iz Slet opere "Nema zemlja" snimio je autorski tim novosadske Akademije umetnosti, predvođen profesorom Jovanom Milinovim.

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, po ceni od 600 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: