Slet opera Vraneševića u DOB-u

Nekadašnji član Laboratorije Zvuka, Predrag Peđa Vranešević, u saradnji sa Želimirom Žilnikom napravio je slet operu "Nema zemlja", koju će beogradska publilka moći da vidi u petak 16. decembra u 20 časova u Domu omladine Beograda.

Izvor: PR
Podeli

Slet opera "Nema zemlja" je nastala kao adaptacija prve srpske i nikad izvedene rok opere iz 1971. godine "Fabrike radnicima", u koju je Vranešević po uzoru na antičku dramu uveo naratora i hor.

Za snimanje Slet opere "Nema zemlja" angažovana je grupa Pvc pop & The Red Black gang Of Four" sa Vladimirom Opsenicom (vokal i električna gitara) i Mirjanom Draganić, Vojislavom Maleševim, vokalima i tonskim snimateljem CD-a i koproducentom, Komandantom Adamom. Na kamernom koncertnom izvođenju Peđa Vranešević će prvi put nastupati u specijalnom sastavu, sa gostima: Zoranom Tegeltijom (vokal i bubnjevi), Dušanom Rašićem (vokal i udaraljke) i Milanom Kerezovićem (vokal i saksofon) i ćerkama, Galjom, koncertnom pijanistkinjom koja živi i stvara u Kelnu (klavijature i vokal) i Natašom, uspešnim koreografom i plesačem.

Scenografiju čini replika instalacije pesnika i književnika Slobodana Tišme "Kocka", prvi put izložene u Katoličkoj porti u Novom Sadu 1970.godine, kao podsećanje na njihovo zajedničko pionirsko uvođenje novih umetničkih postupaka u tadašnji jugoslovenski prostor u okviru umetničke grupe KÔD.

Koncertno izvođenje prati izložba Vraneševićevih likovnih radova nastalih tokom ove godine, i artepaket "Slet opera Nema Zemlja" (serija printova, tekst o sudbini opere od nastanka do danas i CD). Video klip "Crna hronika" iz Slet opere "Nema zemlja" snimio je autorski tim novosadske Akademije umetnosti, predvođen profesorom Jovanom Milinovim.

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, po ceni od 600 dinara.

Pozorište

Pozorište potrošaču na noge

,,Pošto moderni potrošač pozorište smatra prevaziđenim i elitnim mestom, slično kao operu, mi ćemo sići sa scene i scenu dovesti njemu na noge i uvući ćemo ga u nju”, rekao je Branko Đermanović, direktor projekta “MarketingTEATAR” koji ima za cilj spajanje pozorišta i promotivnih elemenata, zasnovanim na neuobičajenim metodama advertajzinga.

Pozorište sreda 28.12. 18:23 Komentara: 3

Hadžihafisbegović se odrekao novca

Glumac Emir Hadžihafisbegović iz Bosne i Hercegovine odrekao se novčanog dela nagrade “Zoran Radmilović” koju je dobio na 19. “Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru u korist neke od socijalno ugroženih porodica u tom gradu.

Pozorište utorak 27.12. 20:52 Komentara: 4

Novi direktor Baleta u NP-u

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Ðurović predstavio je danas, na završnom godišnjem susretu sa novinarima, novog direktora Baleta, američkog igrača, koreografa i pedagoga Brusa Stajvela.

Pozorište utorak 27.12. 14:45 Komentara: 0

Bal pod maskama u Madlenianumu

U zemunskoj Operi i Teatru Madlenianum sutra uveče održaće se Novogodišnji bal pod maskama nakon predstave baletske trupe Fet galant (Fetes galantes) iz Pariza "Neka radost prevlada" (Que ma joie demeure) na muziku Johana Sebastijana Baha.

Pozorište utorak 27.12. 13:20 Komentara: 0
strana 1 od 24 idi na stranu