"20 priča": Predstavljena nova knjiga Jova Vukovića

Knjiga „20 priča“ autora Jova Vukovića predstavljena je juče u Svečanoj sali Skupštine opštine Novi Beograd pred brojnim poštovaocima kvalitetne domaće literature.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 08.06.2018.

12:30

Autor Jovo Vukoviæ

“20 priča“ predstavljaju skup pripovedanja iz različitih epoha života autora koje je on uz pažljivo protkane životne poruke ispričao u kratkoj i efektnoj formi. Neke priče su sećanja na njegov zavičaj, Hercegovinu, ali i Vojvodinu u kojoj je odrastao, kao i bogatu novinarsku karijeru i život u inostranstvu.

“Priče su tragovi mog života. Neke su napisane u inostranstvu, neke ovde. Tematika je razlčita, ali sam se trudio da moji junaci budu mali ljudi, koje želim da napravim velikim“, istakao je Vuković, nakon čega je pročitao dve priče.

Govoreći o knjizi „20 priča“ pisac Milomir Kragović dotakao se problema sve manje ozbiljne literature u Srbiji, pa je samim tim pohvalio kratku formu u kojoj je Vuković pisao i istakao da je ona daleko teža za pisanje od obimnih priča.

“U priči ste ograničeni dužinom pisanja, a Vuković je u tako kratkoj formi uspeo da ponudi pregršt uzbudljivih, zanimljivih, uverljivih i nepredvidivih priča“, rekao je.
Novinar i publicista Dušan Milovanović podsetio je javnost da je većinu ovih priča do sada pročitalo preko 100.000 ljudi kako su pre bile objavljivane u „Večernjim novostima“ i „Politici“.

“Preplavljeni smo romanima koji deluju slatko i primamljivo. Ovo su gorke, opore, sudbinske, životne priče i šta bi čovek mogao da pročita u jednom romanu od 200 strana o bilo čemu što je on uspeo na manje strana. Našao je neko mesto, lik, opisan, prikazan, upečatljiv. U knjizi možete videti njegova životna načela, moralne odrednice, situaciju, odnosno društveni ambijent u kojem se on sučava sa nečim što je naša stvarnost i tako nas preispituje. Kroz priču vas vodi tako brzo, efektno i kratko da vam ništa u toj njoj ne nedostaje - sve ima, ali ostaje da sami zaključite. Dakle, neko bi u romanu kroz muku sve to jedva ispričao, a Jovo Vuković je uspeo kroz nešto što bih ja nazvao literarnom fusnotom. Kod njega je svaka priča jedna literarna fusnota koja sadrži celo delo“, zaključio je Milovanović.

Knjigu izdaje izdavačka kuća "Čigoja“ iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: