Japan predao otvorenu knjigu Grčkoj

Na svečanosti, koja je stekla pravo da se nazove „tradicionalna", poslednjeg dana Sajma knjiga, izvršena je primopredaja Otvorene knjige koju je ambasador Japana Tadaši Nagaji predao ambasadoru Grčke Hristosu Panagopulosu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.10.2008.

00:07

Default images

Tako je dužnost ali i počast da bude gost 53. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Japan preneo na Grčku koja će tu ulogu imati na 54. sajmu 2009 godine. Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, koji je prisustvovao svečanosti, rekao je da će ministarstvo uciniti veliki napor da Beograd bude proglašen za svetsku prestonicu knjige 2012. godine, a do tada će podržavati izdavaštvo.

U tom cilju, biće osnovan Centar za knjigu koji će brinuti o afirmaciji srpske književnosti u svetu, najavio je ministar.

Bradić je najavio da će se angažovati na podršci izdavaštvu i kroz konkurse za otkup knjiga i preko raznih vidova podrške prevođenju srpske književnosti na strane jezike.

Ambasador Nagaji se zahvalio na velikoj časti da je Japan kao prva zemlja iz Azije bila pozvana da bude počasni gost Beogradskog sajma knjiga a mnogobrojni posetioci koji su obišli japanski štand imali su priliku da vide ne samo izdavačku produkciju već i da se upoznaju sa japanskom kulturom i vide jedan mali ali autentični japanski vrt.

Ambasador Japana je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Srbije Boris Tadić posetio japasnki štand i što je u Beograd došao i jedan od najboljih savremenih pisaca Japana Nacuki Ikezava, koji je prilikom otvaranja održao izuzetan govor.

Citirajući svog prethodnika, ambasadora Italije koji je svojevremeno rekao da će mu godina koja prethodi sajmu na kome će biti počasni gost biti veoma naporna, ambasador Nagaji je potvrdio da se to pokazalo kao tačno i zaključio da je „vredelo sve što je urađeno".

Ambasador Grčke Panagopulos je naglasio da ih posebno veseli što je prijateljska Srbija ukazala čast Grčkoj da bude počasni gost i obećao da će učiniti sve što može da to bude uspešno. On je rekao da se nada da će učešće na sledećem sajmu doprineti uspostavljanju boljih odnosa na polju kulturne saradnje koja zaostaje u odnosu na saradnju na političkom i privrednom planu.

„Kada se otvori knjiga otvara se i novi svet a u našem slučaju sam uveren da su naša dva sveta veoma bliska jer se to potvrdilo tokom viševekovne istorije dva naroda" rekao je on.

Govoreći o otvaranju beogradskog centra Helenske fondacije za kulturu, Panagopulos je rekao da je to ostvareni san čitavih pokolenja i pomenuo u tom kontekstu srpsko-grčku saradnju na obnovi kule Nebojše koja ima posebno mesto u grčkoj istoriji.

On je predstavio Katarinu Velizari, direktorku grčkog Nacionalnog centra za knjigu koja je za ovu priliku doputovala u Beograd kao koordinatora grčkog nastupa na sledećem sajmu knjiga u Beogradu.

Foto: Beta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: