Japan predao otvorenu knjigu Grčkoj

Na svečanosti, koja je stekla pravo da se nazove „tradicionalna", poslednjeg dana Sajma knjiga, izvršena je primopredaja Otvorene knjige koju je ambasador Japana Tadaši Nagaji predao ambasadoru Grčke Hristosu Panagopulosu.

Tanjug
Podeli

Tako je dužnost ali i počast da bude gost 53. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Japan preneo na Grčku koja će tu ulogu imati na 54. sajmu 2009 godine. Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, koji je prisustvovao svečanosti, rekao je da će ministarstvo uciniti veliki napor da Beograd bude proglašen za svetsku prestonicu knjige 2012. godine, a do tada će podržavati izdavaštvo.

U tom cilju, biće osnovan Centar za knjigu koji će brinuti o afirmaciji srpske književnosti u svetu, najavio je ministar.

Bradić je najavio da će se angažovati na podršci izdavaštvu i kroz konkurse za otkup knjiga i preko raznih vidova podrške prevođenju srpske književnosti na strane jezike.

Ambasador Nagaji se zahvalio na velikoj časti da je Japan kao prva zemlja iz Azije bila pozvana da bude počasni gost Beogradskog sajma knjiga a mnogobrojni posetioci koji su obišli japanski štand imali su priliku da vide ne samo izdavačku produkciju već i da se upoznaju sa japanskom kulturom i vide jedan mali ali autentični japanski vrt.

Ambasador Japana je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Srbije Boris Tadić posetio japasnki štand i što je u Beograd došao i jedan od najboljih savremenih pisaca Japana Nacuki Ikezava, koji je prilikom otvaranja održao izuzetan govor.

Citirajući svog prethodnika, ambasadora Italije koji je svojevremeno rekao da će mu godina koja prethodi sajmu na kome će biti počasni gost biti veoma naporna, ambasador Nagaji je potvrdio da se to pokazalo kao tačno i zaključio da je „vredelo sve što je urađeno".

Ambasador Grčke Panagopulos je naglasio da ih posebno veseli što je prijateljska Srbija ukazala čast Grčkoj da bude počasni gost i obećao da će učiniti sve što može da to bude uspešno. On je rekao da se nada da će učešće na sledećem sajmu doprineti uspostavljanju boljih odnosa na polju kulturne saradnje koja zaostaje u odnosu na saradnju na političkom i privrednom planu.

„Kada se otvori knjiga otvara se i novi svet a u našem slučaju sam uveren da su naša dva sveta veoma bliska jer se to potvrdilo tokom viševekovne istorije dva naroda" rekao je on.

Govoreći o otvaranju beogradskog centra Helenske fondacije za kulturu, Panagopulos je rekao da je to ostvareni san čitavih pokolenja i pomenuo u tom kontekstu srpsko-grčku saradnju na obnovi kule Nebojše koja ima posebno mesto u grčkoj istoriji.

On je predstavio Katarinu Velizari, direktorku grčkog Nacionalnog centra za knjigu koja je za ovu priliku doputovala u Beograd kao koordinatora grčkog nastupa na sledećem sajmu knjiga u Beogradu.

Foto: Beta

Knjige/Stripovi

Ne verujem u sukobe civilizacija

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Žan-Mari Gistav Le Klezio (68) ne veruje u sukob civilizacija i smatra da su sve kulture meleske, izmešane, uključujući i zapadnu koja je, kako kaže, sačinjena od mnogobrojnih elemenata koji su stigli iz Afrike i Azije.

Knjige/Stripovi petak 31.10. 14:50 Komentara: 1

Novi stripovi Belog puta

Izdavačka kuća "Beli put" objavila je dva nova strip izdanja – remek-delo Mila Manare i Huga Prata „Indijansko leto“ i grafičku novelu Nila Gejmana „Sendmen: Preludijumi i nokturna“.

Knjige/Stripovi četvrtak 30.10. 10:01 Komentara: 0

Geopoetika najbolja između 2 sajma

Prema već tradicionalnoj anketi izveštača sa 53. beogradskog Sajma knjiga, za najboljeg izdavača između dva sajma proglašena je izdavačka kuća "Geopoetika", koja je, prema glasovima novinara, imala i najprofesionalniji odnos prema medijima.

Knjige/Stripovi nedelja 26.10. 11:22 Komentara: 0

Poslednji dan Sajma knjiga

Večeras u 20 sati zatvaraju se vrata 53. međunarodnog sajma knjiga, dok će se počasni gost sajma, Japan, upisati u "Otvorenu knjigu" i svečano je predati "nasledniku", Grčkoj, koja će 2009. imati tu ulogu na 54. sajmu.

Knjige/Stripovi nedelja 26.10. 10:48 Komentara: 0

Književna fešta bliži se kraju

Već tradicionalno, tokom vikenda, Beogradski međunarodni sajam knjiga je najbolje posećen, pa bi bi broj posetilaca do zatvaranja manifestacije u nedelju u 20 sati mogao da premaši 100.000, što je ipak manje nego prošle godine.

Knjige/Stripovi subota 25.10. 12:17 Komentara: 0

Prateći programi na Sajmu

Broj posetilaca na Sajmu knjiga svakoga dana sve više raste, dok se izdavači trude da obezbede "vruće" naslove, prateće programe i gostovanja uglednih gostiju, kako bi uveličali ovaj šestodnevni praznik knjige.

Knjige/Stripovi petak 24.10. 12:02 Komentara: 0
strana 1 od 14 idi na stranu