Jedan od najznačajnijih pijanista današnjice oduševio publiku u Beogradu

Reputaciju jednog od najzanačajnijih pijanista današnjice, ruski virtouz Boris Berezovski opravdao je izvanrednim koncertom na sceni beogradskog Kolarca.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

11:01

Jedan od najznačajnijih pijanista današnjice oduševio publiku u Beogradu
Foto:Tanjug / Tara Radovanoviæ

Berezovski je nastupio uz orkestar "Muzikon", koji okuplja vrhunske mlade profesionalce iz Srbije i inostranstva, u okviru koncertne sezone Steinwau & Sons.

U oprobanom konceptu nastupa u pratnji orkestra bez dirigenta, Berezovski je otvorio koncert lirskom interpretacijom izuzetno zahtevnog Koncerta za klavir i orkestar br. 2 Frederika Šopena.

Raskošnu kompoziciju u kojoj se oživljavaju različiti sentimenti velikog kompozitora, Berezovski je s lakoćom pretvarao u muzički praznik.

S posebnom merom, ruski pijanista je dočarao genijalnost Šopenovog dela i izmamio ovacije publike na kraju prvog dela koncerta.

U drugom delu, Berezovski je svirao izuzetno delikatne i tehnički zahtevne kompozicije: Koncert za klavir i orkestar broj 2 Dmitrija Šostakoviča i Koncert za klavir i orkestar broj 1 Sergeja Prokofjeva.

Poseban interpretatorski zanos Berezovski je demonstrirao svirajući Šostakovičevu kompoziciju.

Fatalnosti slovenskog mentaliteta Berezovski je pretvarao u zvuk svog klavira.

Ovacije publike na kraju koncerta nisu se stišavale nekoliko minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: