Ovacije za filharmonijski "Bolero" u Muzeju savremene umetnosti

Beogradska filharmonija, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, priredila je pravi spektakl za kraj sedmodnevnog otvaranja Muzeja savremene umetnosti. Preko 1.000 ljudi ostalo je u redu ispred muzeja pokušavajući da čuju nastup.

Podeli
Foto: Marko Đoković
Foto: Marko Đoković

U maniru "flešmoba", 45 filharmoničara izvelo je Ravelov "Bolero", tako što su se jedan po jedan pojavljivali na "sceni", predvođeni Felcom i to sa stepeništa odozgo. Najpre je perkusionista Aleksandar Radulović započeo čuveni ritam Bolera na dobošu, a ostali muzičari su lagano prilazili svirajući čuvenu temu.

Tokom 17 intenzivnih minuta svi filharmoničari su se sakupili na istom mestu dok se brojna publika tiskala da vidi ovaj jedinstveni performans. Poslednji taktovi Ravelove kompozicije su "eksplodirali" uz ogromni aplauz i oduševljenje posetioca koji su uspeli da uđu u muzej.

Foto: Marko Đoković
Foto: Marko Đoković

Izvođenje jednog od najpopularnijih dela klasične muzike, koje je u vremenu nastanka predstavljalo veliku avangardu, bilo je finale filharmonijskih performansa u Muzeju savremene umetnosti.

Uz čuvenog HK Grubera, jednog od najtraženijih austrijskih kompozitora, muzičari su prethodno izveli delove njegovog kultnog "Frankenštajna" i sa sjajnom Branislavom Podrumac, sopranom u ulozi recitatora, numere iz Voltonove "Fasade".

Foto: Marko Đoković
Foto: Marko Đoković

strana 1 od 20 idi na stranu