Svetska zvezda Džo Lovano dolazi u Srbiju

Saksofonista Džo Lovano, jedan od muzičara koji na svetskoj džez sceni opstaju već decenijama na samom vrhu, biće gost prve večeri jubilarnog 20. Pančevačkog Jazz Festivala, koji se održava od 2. do 5. oktobra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Izvor: B92
Podeli
foto: promo
foto: promo

Na koncertu u Pančevu Džo Lovano će predstaviti svoj Classic Quartet, sa Lorensom Fildsom na klaviru, basistom Peterom Slavovim i bubnjarem Otisom Braunom III, u postavi koja predstavlja svojevrsnu sintezu njegove besprekorne, dugovečne karijere u slavu najboljih momenata džeza kao žanra.

Iste večeri, 2. novembra, na programu je i koncert američkog saksofoniste Tima Berna i njegovog sastava Snakeoil, kao i besplatan koncert mađarskog sastava Canarro.

Već od devedesetih Džo Lovano se pretplatio na Gremije i godišnje nagrade Downbeat magazina u različitim kategorijama, od „albuma godine“ do najboljeg muzičara na svom instrumentu, i taj zlatni niz traje već dugo. Ako bismo tragali za tajnom njegovog uspeha, verovatno bismo je pronašli u univerzalnim vrednostima koji krase tenor saksofoniste najvišeg ranga: snažan i upečatljiv ton, harmonska kompleksnost i virtuoznost, te sposobnost da se sviračko umeće stavi u kreativni kontekst sviranja sa različitim muzičarima. I upravo tako – Lovano nikad nije dopustio sebi da predugo svira u istom bendu i sa istim ljudima, već bi uvek pronašao pravi trenutak da napravi zaokret i produži dalje. Bilo da se radi o sviranju „treće struje“ džeza sa velikim ansamblom, trijom sa Dejvom Holandom i Koltrejnovim bubnjarem Elvinom Džonsom, kvintetu u kome je kao kontrabasistkinja stasavala danas velika zvezda Esperanca Spolding, posveti Čarliju Parkeru...niz Lovanovih sjajnih projekata zaista je dugačak.

Karijera američkog saksofoniste Tima Berna oličenje je beskompromisnog umetničkog puta i pripadnosti onome što često, ponekad i olako, nazivamo „nezavisnom scenom“. Stasavao je sedamdesetih, u vremenu kada je džez izgubio bitku za publiku u ljutoj borbi sa rok muzikom, a potom i diskom i fankom. No ni tada, kao mladić, nije posegao za fjužnom, već je odabrao „put kojim se ređe ide“. Avangardna i fri džez scena tog vremena je, bez presije za komercijalnim uspehom i u senci turbulentnih žanrovskih previranja, nudila pregršt mogućnosti za kreativno izražavanje svojih protagonista. Mlađani Bern je uzor pronašao u saksofonisti Džulijusu Hemfilu, te već i krajem sedamdesetih osnovao svoju prvu (ali ne i poslednju!) izdavačku kuću, ne bi li napravio sebi prostor za izdavanje autorskih albuma. Njegov aktuelni sastav Snakeoil predstavlja pravu reviju minucioznih aranžmana, te uzbudljivih i kompleksnih harmonija, u kojima se virtuoznost muzičara ogleda kako na individualnom tako i na kolektivnom planu. U društvu sve samih prekaljenih asova američke kreativne muzike, kao što su Oskar Norijega na klarinetima, pijanista Met Mičel (sticao reputaciju i kod Dejva Daglasa) te bubnjar Čes Smit (Mary Halvorson Trio, Secret Chiefs 3...), Bern se predstavlja u svojoj punoj stvaralačkoj zrelosti, a publika dobija šansu da vidi istinske heroje savremenog džeza na vrhuncu forme.

foto: promo
foto: promo

Muzika mađarskog sastava Canarro evocira najbolje momente tradicionalnog ciganskog džeza poznatog i kao „manuš sving“, koji u kombinaciji sa mađarskom tradicijom dočarava atmosferu starih vremena i budimpeštanskih kafeterija. Svirajući u slavu čuvenog Đanga Renara, sa dodatkom mađarskih „začina“, ovaj bend predstavlja originalni pristup jednom od najpoletnijih džez pravaca u njegovoj istoriji.

Jubilarni, 20. Pančevački Jazz Festival održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Erste banke, Ambasade Sjedinjenih Američkih država, Austrijskog kulturnog foruma, Gete Instituta, Ambasade Kraljevine Holandije, Kolegijuma Hungarikuma, Pasaž Grupe i Dunav osiguranja.

Program prve festivalske večeri:

Četvrtak 2. 11.

 • Dvorana KCP
 • 20.30 Tim Berne’s Snakeoil (SAD)
 • Tim Berne – alt saksofon
 • Oscar Noriega – klarineti
 • Matt Mitchell – klavir
 • Ches Smith – bubnjevi, vibrafon
 • 22.00 Joe Lovano Classic Quartet (SAD/Bugarska)
 • Joe Lovano – tenor i sopran saksofon
 • Lawrence Fields – klavir
 • Peter Slavov – bas
 • Otis Brown III – bubnjevi
 • Foaje KCP
 • 23.45 Canarro (Mađarska)
 • Tamás Szakál – violina
 • Attila Sidoo – gitara
 • Viktor Jakab – gitara
 • Márton Soós – kontrabas
 • Zoltán Kovács – klavir
 • Balázs Cseh – bubnjevi

Muzika

Preko šest minuta ovacija za Filharmoniju, Mandeala i Šostakoviča

Šestominutne ovacije ispratile su srpsku premijeru Šostakovičeve Četvrte simfonije u izvođenju Beogradske filharmonije i dirigenta Kristijana Mandeala. Svi koji su se našli sinoć na Kolarcu prisustvovali su istorijskom trenutku, ne samo otkrivanja ovog remek-dela već i izvanrednom izvođenju Beogradske filharmonije za koje mnogi misle da je jedno od najboljih u sezoni.

Muzika subota 20.01. 20:15 Komentara: 2

Yo La Tengo nastupa u Beogradu

Trio iz Hobokena, Yo La Tengo, nastupiće u Beogradu 12. maja, kada će promovisati novi album "There's a Riot Going On", koji će biti objavljen 16. marta za etiketu Matador.

Muzika subota 20.01. 17:55 Komentara: 1

Poslušajte kako Josipa peva sevdah

Muzička diva Josipa Lisac, sem koncertom koji će održati 14. februara u beogradskom Sava centru, jubilej 50 godina karijere obeležila je nedavno i CD kompilacijom "Posve slobodna (suradnje i etno)", na kojoj su se prvi put na jednom mestu našle njena zapanjujuća izvođenja narodnih pesama.

Muzika četvrtak 18.01. 18:35 Komentara: 20

Rođendanski akustični koncert grupe Van Gogh

Rok grupa Van Gogh iznenadila je svoje fanove na rođendanskom koncertu u Beogradu kada je izvela neke od najvećih hitova u akustičnoj verziji. Ispunjeni dobrom energijom i publika I članovi benda ozareni su izašli sa koncerta, što je nagnalo frontmena Zvonimira Đukića Đuleta da pokloni svim ljubiteljima grupe Van Gogh “Rođendanski akustik koncert” koji možete pogledati na njihovom zvaničnom kanalu na Jutjubu.

Muzika četvrtak 18.01. 15:14 Komentara: 7
strana 1 od 1277 idi na stranu