Koncert BGF u vedrim tonovima

Beogradska filharmonija održala je u petak uveče u rasprodatoj sali Kolarčeve zadužbine koncert iz svog "Popularnog ciklusa" sa solistom češkim pijanistom Pavelom Kašparom pod upravom hrvatskog dirigenta Mladena Tarbuka.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.10.2011.

10:08

Default images

Beogradska publika slušala je premijerno izvođenje trećeg koncertnog programa sa kojima će Filharmonija gostovati u Italiji od 9. do 22. decembra.

Nakon premijernih predstavljanja domaćoj publici koncertnih programa sa dirigentom Čarlsom Olivijerijem Munroom i violinistom Stefanom Milenkovićem, zatim italijanskog pijaniste i dirigenta Vitoria Brešanija, koji je prošlog petka sa BF nastupio u dvostrukoj ulozi, soliste i dirigenta, predstavljen je i poslednji, treći program.

Na gostovanju u Italiji Filharmonija će održati ukupno 13 koncerata širom Italije na kojima će izvesti ova tri koncertna programa.

Program koncerta u vedrim tonovima pod upravom uglednog hrvatskog dirigenta, kompozitora i pedagoga Tarbuka počeo je orkestarskom verzijom klavirske kompozicije hrvatskog kompozitora 20.veka Marka Tajčevića(1900-1984) "Sedam balkanskih igara" inspirisane folklorom.

U okviru programa, izvedena je i čuvena "Rapsodija u plavom" Džordža Geršvina.

Pijanista Kašpar koji se nakon studiranja na Muzičkoj akademiji u Bratislavi i Pragu preselio u Nemačku odakle gradi uspešnu pijanističku karijeru i aktivno se bavi kamernom muzikom, izuzetno je izveo Geršvina, pažljivo prateći orkestar a u solističkim deonicama plenio je opuštenim muziciranjem, džez improvizacijom koja je oduševila publiku.

Velika muzikalnost i izuzetna tehnika ovog pijaniste oduševila je publiku u Kolarčevoj zadužbini što je Kašpar nagradio sa dva bisa, još virtuoznijim izvođenjem dve brze džez kompozicije Geršvina.

U drugom delu koncertne večeri Beogradska filharmonija pod upravom Tarbuka (49) dugogodišnjeg glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije, gostujućeg dirigenta brojnih evropskih orkestara i operskih ansambala izvela je tri kompozicije francuskog kompozitora impresionite Morisa Ravela (1875-1937) - "Alborade del grasioso", svitu "Moja majka guska" i na kraju večeri "Bolero".

U redovnom koncertnom terminu Filharmonije petkom u Kolarčevoj zadužbini naredni koncert je iz novog ciklusa Pika-Točka-tačka, Beogradskom filharmonijom dirigovaće Endru Grem a solista će biti pijanista Andrej Gavrilov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: