Majstori bečke grafike u Beogradu

Izložba "Majstori grafike iz Beča" biće otvorena 24. juna u Galeriji Grafičkog kolektiva.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 21.06.2013.

15:33

Default images

Prema izboru kulturologa i umetničkog kritičara Filipa Maurera svoje radove beogradskoj publici predstaviće istaknuti autori: Florentina Pakosta, Hajnrih Hojer, Herevig Cens, Drago Prelog i Robert Hamerštil, najavio je Grafički kolektiv.

Krajem 20. i početkom 21. veka grafička umetnost u Beču uspela je, nadovezujući se na dugu tradiciju, da povrati izuzetan ugled, jer su grafičari razvili poseban i samostalan likovni izraz.

Uz podršku svetski poznatog Valtera Košackog, direktora grafičke zbirke muzeja "Albertina" u Beču, bečki grafičari izlažu širom sveta na međunarodnim bijenalima i trijenalima (Krakov, Ljubljana, Varna, Tokijo, Seul).

Za izložbu u Grafičkom kolektivu odabrana su pet umetnika starije generacije, koji se ubrajaju među značajne autore poput Alfreda Hrdličke, Georga Ajslera, Frica Martinca, Rudolfa Šenevalda...

"Izabrali smo grafičare koji nikada nisu delovali kao grupa, ali koji su na neki način povezani sa Srbijom ili bivšom Jugoslavijom, sa srpskom umetnošću i slovenskom kulturom", navedeno je u najavi.

U celini oni formiraju snažan umetnički pravac u okviru koga su se uverljive estetske ideje i majstorsko vladanje zanatom spojili u jednu specifičnu austrijsku umetničku formu, primetili su organizatori.

Pričanje priča za stolom u gostionici, slike dramatičnih situacija, egocentrična diskusija o Bogu i svetu, apstraktne kompozicije pune baroknih tenzija i psihoanalitički obojeni komentari čine ključne elemente austrijske umetnosti.

Florentina Pakosta (80) je poznata kao pobornik feminističke umetnosti u Austriji, a radila je i na seriji "trobojnih slika" kao komentar na evropsku i svetsku političku situaciju 1989. godine.

Hajnrih Hojer (79) je boravio u manastiru Hilandar gde je rekonstruisao i štampao stare bakroreze i dela duboke štampe, a Herevig Cens (70) takođe često obitava na Atosu, pa je tematika njegovih radova neretko insprisana motivima iz svetogorskih manastira.

Drago Prelog (74) i Robert Hamerštil (80) poreklom su sa prostora bivše Jugoslavije. Prelog je rođen u Celju (Slovenija), a Hamerštil u Vršcu u kome je 2010. godine i otvoren muzej posvećen ovom umetniku.

Izložbu u Galeriji Grafičkog kolektiva publika će moći da pogleda do 6. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: