Otvorena 45. majska izložba ULUPUDS-a

Jubilarna 45. majska izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera pod nazivom "Od - lično" Excellent svečano je otvorena 21. maja u Galeriji na Andrićevom vencu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2013.

22:15

Default images

Uvertira u proslavu velikog jubileja ULUPUDS-a, 60 godina kontinuiranog delovanja, 45.Majska izložba je okupila 214 autora iz oblasti arhitekture, slikarstva i grafike, tekstila i savremenog odevanja, scenografije i kostimografije, dizajna, fotografije, keramike i stakla, vajarstva i teorije, kritike i istorije umetnosti.

"Devet sekcija Udruženja okupljenih na jednoj izložbi, više od 200 umetnika koji su stvarali u različitim umetničkim oblastima govori o bogatstvu Majske izložbe i našeg Udruženja koje je jedinstveno i u evropskim okvirima", rekao je na otvaranju izložbe predsednik ULUPUDS-a arhitekta Vladimir Lovrić.

On se zahvalio Opštini Stari grad što je u ovim teškim trenucima za kulturu u Srbiji omogućila izložbeni prostor na Andrićevom vencu koji će od 11. juna biti mesto za još jednu veliku izložbu ULUPUDS-a, multimedijalnu izložbu sadašnjih i starih članova povodom 60 godina postojanja Udruženja.

Kustos ULUPUDS-a Ljubica Jelisavac istakla je da učesnici 45. Majske izložbe pod geslom “Od-lično” svojim radovima, koji uvek polaze od ličnog i idu ka kolektivnom, šalju odličnu poruku.
Foto: Tanjug, Nenad Miloševiæ
"Kreativnost naših članova ima odjeka, primenjeni umetnici i dizajneri su tu da ulepšaju vaše enterijere, da se osećate posebno u nekom posebnom komadu odeće, udobnom nameštaju", kazala je Jelisavac.

Ona je podsetila da je najstarija i najznačajnija izložba članova ULUPUDS-a, profesionalnih stvaralaca u svim oblastima primenjenih umetnosti i dizajna u Srbiji, prvi put održana 1955. godine.

Jelisavac je istakla da je za ovogodišnju izložbu tematski okvir dala kustos prethodne izložbe Dijana Milašinović.

"Tema je zahtevna i ispostavilo se da je dosta inspirisala ljude, jako je dobro što je tako hrabro nastupanje u momentu kada je vreme za kulturu poteško, povećana je pozornost umetnika na sopstvena kreativna rešenja, zastupljeni znaci krug i trougao kao da podcrtavaju problem opšte društvene odgovornosti primenjenih umetnika i dizajnera ", kazala je Jelisavac.
Foto: Tanjug, Nenad Miloševiæ
Ona je dodala da podržavajući proslavu 60 godina ULUPUDS-a, ova tema podrazumeva ekskluzivnost sadržaja i prezentacije odabranog materijala za izlaganje, i ujedno, slično usvojenom znaku (logo - 60 godina ULUPUDS-a) koji prati sve aktivnosti Udruženja u ovoj godini, ukazuje na prioritet kreativnog traga autora i autorskih timova.

Nagrade 45.Majske izložbe uručio je predsednik Opštine Stari grad Dejan Kovačević. Velika nagrada 45.majskog salona dodeljena je diplomiranom dizajneru tekstila Arpadu Pulaiu za Tekstilnu zidnu pregradu, čiji su segmenti izvedeni pomoću termičke prese.

Specijalno priznanje dobila je arhitekta Borjana Šuvaković za postavku izložbe Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta, Krševica.

Nagradu za enterijer iz Fonda Aleksandar Šaletić dobio je arhitekta Pavle Vasev za enterijer Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. U kategoriji za mlađe autore iz ovog fonda dobila je arhitekta Dijana Adžemović Anđelković, Vladimir Anđelković, Aleksandar Bogojević i Ranko Pavlović za enterijer biblioteke JP Službeni glasnik.
Foto: Tanjug, Nenad Miloševiæ
Otkupna nagrada Muzeja primenjene umetnosti dodeljena je dizejneru tekstila Zlatku Cvetkoviću za torbu za laptop koja spaja tradicionalnu potrebu za savremenim rešenjem.

Plakete 45. majske izložbe dobili su arhitekta Spasoje Krunić, Katarina Lazić Vasiljević za keramiku, istoričar umetnosti i književnica Tamara Ognjević, slikar Petar Vujošević i arhitekta Vladimir Kovač.

Izložba je otvorena do 5. juna a 11. juna u sitom prostoru biće otvorena velika multimedijalna retrospektivna izložba nagrađenih radova brojnih umetnika, nekadašnjih i sadašnjih članova ULUPUDS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: