Autor ili univerzalni vojnik: Obuka

Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Obuka održava se od 27. do 30. marta 2013. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

15:28

Default images

Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik koja ove godine nosi naziv Obuka predstavlja četvorodnevnu seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara iz Srbije, regiona i Evrope. Projekat je prevashodno namenjen studentima umetničkih fakulteta i fakulteta za dizajn iz regiona, ali i mladim profesionalcima i široj publici.

"Pretpostavljamo da živimo u savremenim, demokratski ustrojenim državama, koje podrazumevaju pluralizam političkih, kulturnih i verskih ubeđenja i stavova iz kojih bi, valjda, trebalo da proizađe svekolika raznolikost onoga što zovemo životnim stilom. Kako je onda moguće da skoro sve dizajnerske škole podučavaju unutar jedne jedine doktrine. ideje modernizma", stoji u saopštenju organizatora. Autor projekta je nevladina organizacija Blokovi, osnovana 2010. godine, koja se bavi edukativnim projektima u oblastima dizajna, umetnosti i arhitekture, obraćajući se mladima, kao budućim profesionalcima i nosiocima društvenog razvoja. Blokovi deluju s ciljem da doprinesu stvaranju sistema vrednovanja znanja i modela funkcionisanja, neophodnim za uspostavljanje novog pozitivnog sistema vrednosti kod mlađe populacije.

U okviru ovogodišnje konferencije biće organizovane sledeće izložbe:
POLET - Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969 -1980. godine

(Likovna galerija i Galerija Podroom Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 6)

Izložba traje do 13. aprila 2013.

Na izložbi POLET biće prikazane najreprezentativnije reklame objavljene u nedeljniku „Ekonomska politika“ u periodu od 1969. do 1980. godine. U pitanju je svojevrsna antologija tog vremena koja vizuelnim narativom oslikava odnos tržišta i privrede, potrebu za približavanjem potrošačima i proširenje marketinških pravila i filozofije. Izložbu Polet podržao je NIS kao društveno odgovorna kompanija u okviru programa pod nazivom Kultura bez granica. Organizator izložbe je studio Metaklinika u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda. Izložba će biti postavljena u dva galerijska prostora: u Likovnoj galeriji i u galeriji Podroom u Kulturnom centru Beograda. Bogata vizuelna građa sistematično je kategorizovana na preko 100 svetlećih panoa uklopljenih sa konkretnim podacima, tako da cela izložba funkcioniše kao jedna velika infografika koja na najbolji način prenosi duh vremena i svedoči o društvenom ustrojstvu tog doba. Nesvakidašnji spoj zapadnih tekovina advertajzinga, s jedne, i socijalistickog estetizma, s druge strane. Progresivna likovnost, duhovitost, visoki konceptualni dometi i lajfstajl u pokušaju! Osetite advertajzing na jugoslovenski način!

Pročitajte prikaz izložbe POLET
Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste - izložba plakata

(Galerija Artget Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5)

Izložba traje do 14. aprila 2013.

Izložba je rezultat saradnje Festivala grafičkog dizajna u Bredi (GDFB) sa međunarodnom konferencijom (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik. GDFB će predstaviti dve izložbe: Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja i izložbu plakata holandskih dizajnera Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste.

Direktor GDFB-a Denis Elbers (Dennis Elbers) je gost konferencije, i u četvrtak 28. marta će održati predavanje.

Zbirka plakata Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste („Greed is out, empathy is in“) sadrži oko 30 plakata, uglavnom perspektivnih holandskih dizajnera inspirisanih ovim citatom primatologa Fransa de Waala. Citat, kao i plakat, stimulišu i pokreću ljude na mnogo svesnije ponašanje.

Dizajneri koji učestvuju na izložb: Alfons Hooikaas (NL), Aron Vellekoop Leon (NL), Bureau Breugelmans (NL), Baster (NL), Feixen (CH), Freshco (NL), Gorilla (NL), Holy Grey (NL), Inbal Kaplan-Harari (IS), James Victore (US), Jan en Randoald (BE), Judith van der Velden (NL), Julien Simshauser (DE), Kenzo Mayama Kramarz (BR), Koen Taselaar (NL), Leon Poirters (NL), Ludwig Volbeda (NL), Magdalena Phiel (SE), Marcel Haeusler (DE), ME Studio (NL), Morlok Hasselbach (NL), Nicole Martens (NL), Pinar & Viola (NL), Raymond Lemstra (NL), Rejane Dal Bello (BR), Ropp Schouten (NL), Rutger Termholen (NL), Sjoerd Koopmans (NL), Studio SigmaDelta (NL), Studio Naam (NL), Suzanne Caerteling (NL), Toko (NL), Erosie (NL).

Realizaciju izložbe su pomogli Dutch Creative Industries Fund i Kulturni centar Beograda.
Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja, kustoski tim Sven Ehman i Denis Elbers.

(Robna kuća Beograd, Knez Mihailova 5)

Otvaranje izložbe je 28. marta u 20:30h. Izložba traje do 6. aprila 2013.

Izložba Search/Find/Like/Share prikazuje mogućnosti vizuelnog pripovedanja o društvu u tranziciji. Kao odgovor na aktuelnu političku, društvenu i ekonomsku krizu, društvo zahteva socijalnu privrženost: učešće velikih razmera i savestan izbor pojedinca. Razmršujući složene strukture našeg doba, dizajneri i fotografi pružaju jasno viđenje sveta. Njihovo vizuelno pripovedanje čini da publika postaje svesnija svoje okoline i ponašanja od ličnog do društvenog nivoa. Stavovi stvaraoca slika, pre nego discipline ili mediji, formiraju jezgro izložbe. Zastupljeni stavovi proističu iz društva koje je otvoreno za kritiku, razmišljanja i mišljenja drugih u procesu formiranja vlastitog pogleda na svet. Uloga stvaraoca slika nije samo u formiranju informacije; stvaralac slika je odgovoran za interpretaciju i prenošenje sadržaja. Pomerajući kreativne granice, stvarajući odgovorno, dizajneri sa stavom odrediće budućnost vizuelnih komunikacija. Istraživanjem različitih uloga, dizajner može da pokaže kako promena našeg ponašanja može doprineti boljem razumevanju.

Sve je to u Search, Find, Like, and Share. 16 projekata kroz koje publika može da se upozna sa različitim vidom vizuelnog pripovedanja. Dizajn izložbe pruža uvid i transparentnost, dozvoljavajući publici da sama odabere. Kretajući se u trodimenzionalnoj infografici gde nema zidova ni arhitektonskih intervencija, sami određuju rutu. Boja, tipografija i postavka predmeta pružaju kategoričnu interpretaciju.

Dizajneri na izložbi: Aram Bartholl (DE), Gorilla (NL), Metahaven (NL), Xavier Barrade (FR), Vahram Muratyan (FR), Catalogtree (NL), Christien Meindertsma (NL), Christoph Niemann (DE), CLEVER°FRANKE (NL), Floris Kaayk (NL), Francesco Franchi (IT), Ji Lee (KR), Peter Ørntoft (DK), Noortje van Eekelen (NL), Studio Devet (NL), Sandra Kassenaar/Bart de Baets (NL).
Novine su mrtve, živele novine! Tribuna 2009-2013.

(Galerija12 HUB, Karađorđeva 59)

Otvaranje izložbe je 27. marta u 21h. Izložba traje do 7. aprila 2013.

Izložba predstavlja presek Tribuninog izdavaštva u poslednje tri godine, kao i deo radnog procesa ovog legenadarnog ljubljanskog aktivističkog magazina. Tribuna je časopis koji postoji od 1951. godine kao studentsko glasilo i u svojoj bogatoj istoriji objavljivala je tekstove danas priznatih intelektualaca, političara i konceptualnih umetnika među kojima su Mladen Dolar, Rastko Močnik, Slavoj Žižek, Oho rupa i drugi. Danas Tribuna izlazi jednom mesečno, besplatno se deli na Univerzitetu u Ljubljani, knjižarama i galerijama. Tribuna je koncipirana kao kritička platforma u kojoj se objavljuju intervjui, “tribunali”, kritike, ilustracije, fotografije i stripovi.

Tribuna evocira kritički glas studenata kroz pisane i umetničke analize kretanja u društvu, kao i kroz pokretanje aktivističkih događaja. Ona se bavi egzistencijalnim pitanjima studenata, kvaliteta studiranja, aktuelno-političkim kretanjima, teorijskom analizom, odražavajući društvo i svoj položaj u okviru njega. Po kvalitetu tekstova, a pogotovu vizeulizaciji sadržaja daleko prevazilazi okvire studentskog časopisa i trenutno je verovatno najbolje dizajniran časopis u širem okruženju. Dobitnik je najprestižnije slovenačke nagrade u oblasti vizuelnih komunikacija, Brumenove nagrade 2012, a nagrađena je i na prošlogodišnjem međunarodnom bijenalu ZGRAF u Zagrebu.
IMAM(O) PROBLEM

(Hol Kulturnog centra Beograda)

Otvaranje izložbe je 27. marta u 21h. Izložba traje do 13. aprila 2013

Izložbu IMAM(O) PROBLEM čini selekcija od sedamdeset angažovanih radova studenata dizajna i umetnosti, dizajnera, umetnika, fotografa i aktivista iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Radovi su izabrani putem otvorenog konkursa na koji je stiglo preko 500 radova. Radovi vizuelno predstavljaju svet u kome živimo i u kojim sve domenima postoje naši problemi: OBRAZOVANJE, EKONOMIJA, POLITIKA, SISTEM VREDNOSTI, MARGINALNE GRUPE, DEPRIVILEGOVANI, MEĐULJUDSKI ODNOSI, EKOLOGIJA, PORODICA, POSAO, SLOBODNO VREME, DIZAJN, UMETNOST... Radove su žirirali Mirko Ilić, Vanja Cuculić i Slavimir Stojanović.

Izložbu organizuju Blokovi uz podršku agencije SuperDot i štamparije Publikum.

Izložba radova učesnika konferencije - Menjaža

(Kulturni centar GRAD, Braće Krsmanović 4)

Otvaranje izložbe je 30. marta u 21h.

Grupna izložba i javna razmena štampanih autorskih radova učesnika, predavača i mentora konferencije iz zemlje i regiona. Izložba Menjaža je prilika za aktivno učešće, upoznavanje, komunikaciju, prezentaciju, ali i platforma za dodatno povezivanje i kreativnu razmenu svih učesnika u projektu (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik.

FOTO: Blokovi / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: