Kultura

Petak, 15.02.2013.

13:15

Dizajn Lucijana Bernharda u MPU

U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) otvorena je izložba "Lucijan Bernhard (1883 -1972) - reklama i dizajn u osvit 20. veka".

Izvor: Tanjug

Default images

Izložbu je otvorila ataše za kulturu ambasade Nemačke Inge Erler, ističući da je Bernhard bio jedan od pionira reklamne grafike i da je bitno doprineo razvoju umetnosti plakata.

O Bernhardovom životu i radu govorio je autor izložbe Hubert Ridel koji je, nakon dugogodišnjeg istraživanja, osvetlio lik ovog danas pomalo zaboravljenog stvaraoca.

Mnogobrojne posetioce pozdravila je i direktorka MPU Ljiljana Miletić. Ona je naglasila da je izložba organizovana u saradnji sa Gete institutom u Beogradu i podsetila da je MPU uvek poklanjao veliku pažnju nemačkoj umetnosti, kojoj su posvećene čak 23 izložbe u proteklih pola veka rada ove ustanove.
Nova izložba, koju čini 218 eksponata, među kojima najviše plakata, namenjena je ljubiteljima dizajna i omogućava detaljno sagledavanje Bernhardovog dela.

Ovaj nemački umetnik imao je značajnu ulogu u oblikovanju vizuelnog jezika moderne reklame, stila koji odgovara brzom privrednom rastu i životnom ritmu koji on diktira. On je tvorac plakata svedenih na prikaz predmeta i ime robne marke, tako da se savremeni plakat ne može zamisliti bez njegovog doprinosa.
Logotipi brojnih velikih preduzeća, kao što su Boš, Kafa HAG, Pelikan i danas se zasnivaju na rešenjima koja je još pre stotinak godina predložio Bernhard.

Bio je i prvi profesor na katedri za reklamu, otvorio je kancelariju u Berlinu u kojoj je izrađivao idejna rešenja za plakate, reklamne oglase, tipografska pisma i logotipe, a načinio je i prve korake ka oblikovanju ideje o korporativnom identitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: