Aktuelno 5

16.05.2024.

9:53

"Unakazili" su je: Milijarderka zahteva da se njen portret skloni iz galerije FOTO

Australijska milijarderka Đina Rajnhart zahteva od Nacionalne galerije Australije da ukloni njen portret sa izložbe nagrađivanog umetnika Vinsenta Namatdžire, prenosi Gardijan.

Izvor: Tanjug

"Unakazili" su je: Milijarderka zahteva da se njen portret skloni iz galerije FOTO
EPA/TONY MCDONOUGH

Podeli:

Portret Rajnhartove, koji zbog načina na koji je prikazana ne laska najbogatijoj ženi Australije, jedan je od mnogih portreta predstavljenih u galeriji u Kanberi kao deo prve značajne izložbe umetnika koji je osvojio nagradu Arčibald.

Namatdžir je prvi Aboridžin koji je osvojio nagradu Arčibald. Nacionalna galerija odbila je da ukloni portret i u saopštenju navela da pozdravlja javni dijalog o njenoj kolekciji i izložbama.

''Od 1973. godine, kada je Nacionalna galerija nabavila Plave stubove Džeksona Poloka, vodila se dinamična diskusija o umetničkim vrednostima dela u nacionalnoj kolekciji“, navodi se u saopštenju galerije.

Portret Rajnhart visi pored slika kraljice Elizabete Druge i fudbalera Adama Gudsa i biće izložen do 21. jula. Pre nego što je bila izložena u Kanberi, slika Namatdžire mesecima je bila izložena u Adelaidi tokom početnog prikazivanja izložbe u Umetničkoj galeriji Južne Australije od oktobra 2023. do januara 2024.

Rajnhart je navedena kao prijatelj Nacionalne galerije nakon što je toj instituciji donirala između 4.999 i 9.999 dolara.

Milijarderka je povukla sponzorstvo od 15 miliona dolara za Netbol savez Australije, nakon što je sportiskinja domorodačkog porekla Donel Valam zatražila da se sa njene uniforme ukloni logo rudarske kompanije Rajhart ''Hancock Prospecting''.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Jako nevreme napravilo haos

Austrijsku pokrajinu Tirol zahvatilo je jako nevreme, dan nakon što je u Štajerskoj evakuisano oko 50 ljudi zbog polava koje su izazvale obilne padavine.

10:10

10.6.2024.

1 d

Podeli: