Srbija 9

16.05.2024.

11:11

Vučić na Samitu u Kotoru: Možemo i pre članstva u EU da ostvarimo velike rezultate; Rama: Imam jednu zamerku

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", održava se danas u Kotoru, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: B92

Vučić na Samitu u Kotoru: Možemo i pre članstva u EU da ostvarimo velike rezultate; Rama: Imam jednu zamerku
R.R./ATAImages

Podeli:

Vučić je učestvovao na panelu "Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta".

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija. Lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće danas u Kotoru Plan rasta za Zapadni Balkan.

U delegaciji predsednika Srbije su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Samit pratite u live blogu na B92.net.

Završeno

11:31

Vučić: Otvorene mnoge dobre prilike za sve nas na Zapadnom Balkanu

"Nismo razgovarali o velikim političkim pitanjima, već o životnom standardu građana i razvoju ekonomije zemalja u regionu. Ovo će nam pomoći da se približimo Evropskoj uniji i doneti mnoge koristi celom regionu", naglasio je predsednik Srbije u objavi na toj društvenoj mreži.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa učesnicima samita Zapadnog Balkana i Evropske unije "Jedan region - zajednička vizija" u Kotoru razgovarao je o Planu rasta za region.

11:00

O'Brajan otkrio šta je cilj

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan  kazao je da cilj da se "ljudi, dobra, kapital i usluge bezbedno pomeraju brže nego inače i jeftinije".

10:19

Vučićevo obraćanje na samitu: Složili smo se oko većine stvari

"Mnogi ne razumeju o čemu govorimo ovde, što je sasvim razumljivo, jer ne raspravljamo o velikim političkim temama, već o životima običnih ljudi, o ekonomiji", rekao je Vučić.

"Složili smo se oko većine stvari o kojima smo razgovarali", dodao je.

"Za nas će biti mnogo lakše da izvozimo ako budemo imali sve sertifikate. Ovo je nešto što će doneti dobre rezultate celom regionu, kada govorimo o novcu", istakao je.

"Nadam se da ćemo i sledeći put kada se budemo sreli u Sarajevu imati dobre zaključke", kazao je Vučić.

10:05

Rama: "Evropski digitalni novčanik"
R.R./ATAImages

Premijer Albanije Edi Rama je istakao da je vreme da ovaj region postane deo "evropskog digitalnog novčanika". On se pre obraćanja našalio da ima jednu zamerku za domaćina, a to što pada kiša, umesto da je sunčano vreme.

Edi Rama izjavio je danas u Kotoru da zemlje koje pregovaraju sa Evropskom unijom treba da budu deo političkog prostora EU kako bi lakše razumele o čemu se radi i na koji način se reforme u praksi primenjuju.

Rama je u obraćanju na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana, rekao da smatra da ne treba čekati da sve reforme budu sprovedene da bi EU otvorila vrata za zemlje Zapadnog Balkana.

"Potrebno je da budemo deo Unije pre nego što sve reforme sprovedemo kako bismo videli kako se to sprovodi u praksi i kako bismo se lakše privikavali tržištu kojem pripadamo", naveo je Rama.

On je izrazio entuzijazam i zahvalio Olivertu Varheljiju i Komisiji zbog posvećenosti.

"Napredak koji smo napravili od poslednjeg susreta u Skoplju govori za sebe. Spremili smo individualne planove reformi, identifikovali ključne inicijative koje će nas približiti zajedničkom tržištu i, konačno, počeli smo da se pripremom zajedničkog regionalnog tržišta. Ukratko, spremni smo", poručio je Rama.

10:04

"Možemo da ostvarimo važne rezultate i pre članstva u EU"

09:45

Spajić: "Signal EU ka Zapadnom Balkanu"

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je danas u Kotoru da je Vlada Crne Gore posvećena evropskim reformama i implementaciji mera potrebnih za ostvarenje Plana rasta.

Spajić, koji je otvorio samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom

„Jedan region, zajednička vizija”, rekao je da Crna Gora prepoznaje trenutnu fazu i izazove u ekonomskom razvoju i da je crnogorska reformska agenda pripremljena sa jasnim ciljem da se iskoriste podsticaji koje pruža mehanizam EU za reformu i rast za Zapadni Balkan.

"To podrazumeva sprovođenje ključnih reformskih mera u strateškim oblastima koje imaju za cilj ubrzanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje usklađenosti sa standardima EU. Da bismo postigli ovaj ambiciozni cilj, identifikovali smo i formulisali reformske mere koje se bave razvojem poslovnog okruženja i privatnog sektora, digitalnom i energetskom zelenom tranzicijom i razvojem ljudskog kapitala", rekao je Spajić. Dodao je da, pored toga, reforme koje se odnose na osnove uključujući vladavinu prava su ključne i čvrsto integrisane u reformski program. "U kontekstu izazovnog ekonomskog okruženja, dozvolite mi da istaknem i važnost kontinuirane pomoći EU u smislu razvoja infrastrukture, opredeljenosti koja treba da opstane i da se proširi na instrument reformi i rasta za Zapadni Balkan", rekao je Spajić.

Istakao je da je. Crna Gora posvećena ubrzavanju razvoja ključne infrastrukture, posebno saobraćajne i energetske, u kratkoročnom i srednjem roku, kako bi stimulisala pozitivne efekte na stopu rasta. "Imamo ambiciozan plan infrastrukture Crne Gore 2030", naveo je Spajić.

09:32

Vučić: Možemo da ostvarimo velike rezultate i pre članstva u EU

"Sprovodimo velike reforme od značaja za sve nas na Zapadnom Balkanu. Verujem da i pre članstva u EU možemo da ostvarimo velike rezultate", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred početak samita u Kotoru.

08:43

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Podeli: