Dobrovićev rad uz stručno vođenje

U subotu 2. juna u 13 časova u galeriji Petra Dobrovića u Beogradu biće organizovano javno vođenje kroz izložbu "Akt u slikarstvu Petra Dobrovića" i razgovor sa Rajkom Bošković, autorkom izložbe.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

11:40

Default images

Akt kao tema zaokuplja Petra Dobrovića od samog početka njegovog stvaralaštva i njoj se vraća tokom celog svog umetničkog stvaranja. Na izložbi "Akt u slikarstvu Petra Dobrovića" predstavljeno je 21 delo ovog umetnika – raznovrsnih tehnika (ulja na platnu, pastela, akvarela, tempera, gvaševa i crteža) iz različitih perioda njegovog slikarskog opusa.

U Dobrovićevom slikarstvu akt je povod za različita istraživanja, stilska i tematska, počev od mitoloških i biblijskih tema u ranom periodu, preko istraživanja kubističkih, ekspresionističkih i fovističkih formi, anatomskih studija nagog tela, do intimističkih prikaza akta u enterijeru.

Posebnost u slikarskom opusu Petra Dobrovića u odnosu na temu akta jeste činjenica da je on jedan od malobrojnih slikara u istoriji umetnosti koji je radio i predstave auto-akta, odnosno kome je sopstveno nago telo poslužilo kao model za sliku.

Osnovna ideja izložbe je nagost kao prirodno (i prvobitno) stanje ljudskog bića, imajući u vidu da je kroz istoriju ljudske civilizacije, prevashodna namena odeće kao zaštite od hladnoće (ili toplote) često postajala odraz gordosti, razmetljivosti i sujete - kao pokazatelja društvenog statusa.

"U vremenu u kome smo neprekidno i besomučno zatrpani skaradnim prikazima ljudskog tela, putem i štampanih, i elektronskih medija, ova izložba ima za cilj da predoči i ukaže na umetničko viđenje i predstavljanje nagosti, kroz jedno poetizovano shvatanje nagosti – kao čednosti i nepatvorene čistote iskonskog postojanja ljudskog bića", piše u najavi galerije Petra Dobrovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: