B92.net preporuka: Kandidati za Oskara na Festivalu autorskog filma

28. Festival autorskog filma održaće se od 28. novembra do 2. decembra u šest bioskopskih dvorana u Beogradu. Kroz više od deset selekcija i ove godine nam stižu smele i originalne autorske vizije sa skoro svih kontinenata.

Izvor: B92
Podeli
Foto: FAF Promo
Foto: FAF Promo

Među ostvarenjima nagrađenim na velikim svetskim festivalima, ali i onima koja tek počinju svoj festivalski život našao se i veliki broj filmova koji će se naći u trci za Oskara za najbolji strani film, od kojih izdvajamo šest koje nikako ne treba propustiti.

SVETI PAUK, Ali Abbasi

Od iranskog reditelja koji već godinama živi i radi u Danskoj, a domaćoj publici se predstavio na FAF-u 2018. godine filmom Granica, stiže nam autorski triler i danski kandidat za Oskara.

Novinarka Rahimi odlazi u iranski sveti grad Mašhad sa ciljem da istraži smrt prostitutki iza kojih stoji serijski ubica, koji veruje kako je njegova misija da očisti svet od grešnica. Iako se približava razotkrivanju njegovih zločina, isterivanje pravde za Rahimi postaje sve teže kada mnogi ubicu prigrle kao heroja. Film je zasnovan na istinitoj priči o "Paukovom ubici" Saidu Hanaeiju, koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. godine. Ovaj uzbudljiv kriminalistički triler podiže optužnicu protiv društva u kom je gruba pravda neretko životna činjenica.

BLISKO, Lukas Dhont

Lukas Dont mladi je belgijski reditelj koji je pokupio brojne pohvale već svojim prvencem Devojka, a ove godine sa ostvarenjem Blisko po drugi put predstavlja Belgiju u trci za Oskara za najbolji strani film.

Intenzivno prijateljstvo dva trinaestogodišnjaka, Lea i Ramija, iznenada se prekida. Pokušavajući da razume šta se desilo, Leo traži pomoć Ramijeve mame Sofi. Film Blizu je priča o prijateljstvu, odgovornosti i odrastanju.

PREDIVNA STVORENJA, Guðmundur Arnar Guðmundsson

Još jedan povratnik na listi kandidata za Oskara za strani film je i Islanđanin Gudmundur Arnar Gudmundson sa filmom Predivna stvorenja.

Mladi Adi, kojeg je odgajala vidovita majka, odlučuje da u svoju bandu otpadnika primi zlostavljanog dečaka. Ostavljeni sami sebi, dečaci se okreću nasilju, ali uče i o odanosti i ljubavi. Kada se nađu u situacijama opasnim po život, Adi počinje da doživljava snolike vizije. Može li njegova novootkrivena intuicija da vrati njega i njegove prijatelje na pravi put, ili će se oni nepovratno prepustiti surovosti?

JOYLAND, Saim Sadiq

Jedan je od najkontroverznijih filmova koji će ove godine pokušati da osvoji Oskara je pakistanski Joyland čije je prikazivanje u Pakistanu zabranjeno, ali zahvaljujući internacionalnoj bioskopskoj distribuciji, ovaj smeli film i dalje ima šanse da ponese laskavu titulu.

Hajder Rana, tih i nezaposlen, živi sa svojom suprugom, glasnom i zaposlenom Mumtaz, u naizgled srećnom ugovorenom braku pod istim krovom kao i ostatak porodice. Usled pritiska i ismevanja od strane njegovog oca, Hajder pronalazi posao kao rezervni plesač za trans izvođačicu Bibu, što mu otvara oči za drugačiju vrstu ljubavi i drugačiji način života. Mumtaz, opterećena očekivanjima patrijarhalnog društva, sukobljava svoje želje Hajderovim. Zajedno sa porodicom, njih dvoje su prisiljeni da se suoče sa dugo potiskivanim osećanjima.

KRALJEVI SVETA, Laura Mora Ortega

Kolumbijska autorka Laura Mora Ortega probila se kao rediteljka serije o Pablu Eskobaru, a Kraljevi sveta, njen treći dugometražni film, visoko se kotira na listama predikcija za Oskara za najbolji strani film iz ove godine.

Ra, Kulebro, Sere, Vini i Nano su dečaci koji žive na ulicama Medeljina. Pet kraljeva bez kraljevstva, bez zakona, bez porodice, oni kreću na put u potrazi za obećanom zemljom. Subverzivna priča kroz koju nas vodi ovaj divlji i simpatični klan, negde između stvarnosti i delirijuma. Putovanje nikuda, gde se sve dešava.

ALMA VIVA, Cristèle Alves Meira

Još jedna autorka na ovoj listi je Kristel Alveš Mera čiji je debitantski dugometražni film Alma Viva portugalski kandidat za Oskara.

Kao i svakoga leta, mala Salome se tokom raspusta vraća u rodno selo smešteno u planinama Portugala. Devojčicin bezbrižni odmor prekida iznenadna bakina smrt. Dok se odrasli svađaju oko organizacije sahrane, Salome proganja duh žene za koju se tvrdi da je veštica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu