"U našoj kinematografiji žene su uglavnom svetice, majke ili kurve"

Hana Jušić, rediteljka filma "“Ne gledaj mi u tanjir"”, koji se prikazuje u okviru takmičarskog programa “Paralele i sudari” Palićkog festivala, kaže da su u tradiciji hrvatske i jugoslovenske kinematografije "žene uglavnom bile “sateliti muškaraca, svetice, majke ili kurve"”.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Jušić je na konferenciji za novinare rekla da je, razmišljajući kako je u jugoslovenskoj kinematografiji vrlo retko ženski lik glavni u smislu da samosvojan, želela da ima glavni ženski lik kome ne treba muškarac da bi se ostvario.

U filmu “"Ne gledaj mi u tanjir”" Marijanin život se vrti oko njene porodice, čiji članovi živi u malom stanu i izluđuju se međusobno, a ona preuzima mesto glave porodice kada njen otac doživi moždani udar i ostaje nepokretan. “

"Nisam htela Marijanu da pretvorim u žrtvu, nekakvu Pepeljugu koju svi iskorišćavaju, želela sam da i ona ima nešto antipatično i da se vidi da je ona deo njih. Ona je proizvod te porodice, nije ona svetica. Scenu seksa sa trojicom muškaraca mnogi tumače kao silovanje, meni to nije bila namera, to je bio njen izbor, ona ima kontrolu nad tom situacijom. Možda je mama i brat tlače, ali ja sam želela da ih prikažem kao nedorasle ljude, a ne kao zloće”", objasnila je rediteljka.

Jušić je kazala da iako mnogima ta situacija deluje dramatično, a film crn i depresivan, ona ga tako ne doživljava, poznaje mnogo takvih porodica, to su prosečne porodice i dodaje da postoji mnogo veće siromaštvo.

"“Taj film nije autobiografski, ali te porodične situacije sam gledala u detinjstvu, odrastala sam uz njih i ako možda one nekome deluju mučno, meni nisu. Trudila sam se da film bude šaren, ali sam htela da izbegnem Dalmaciju kakva je na razglednicama i da ima malo grotesknih elemenata da ne bi bila samo socijalna drama"”, objasnila je Jušić.

Prema njenim rečima, Šibenik je nemilosrdan grad i ima averziju prema Zagrebu, pa kada je otišla tamo, mnogi iz njenog rodnog grada su smatrali da ih je izdala i želela je filmom da pokaže Šibenčanima da je još njihova. “

"Pre premijere u Šibeniku sam bila vrlo nervozna i imala sam grižu savesti tokom snimanja, imala sam utisak kao da ih varam. Mislila sam da će to biti velika turistička promocija Šibenika i onda sam mislila da kada vide film da će me kamenovati. Naki ljudi su se nakon premijere filma osetili izdano, kao da sam naš grad olajala, ali mojoj porodici se dopao, iako su neki od likova malo bazirani i na njima”", rekla je Jušić.

Na pitanje o sledećem filmu, kaže da je već malo brine što nema ideju za novi film. " “Imam utisak da mnogi renomiraniji reditelji dolaze u situaciju da im filmovi postaju isprazni zbog toga što dosta putuju i na festivalima zatupe. Teško je pronaći vreme i sabranost kako bi smislili nešto pametno. Ne znam u kom smeru ću ići, videla sam previše tipično festivalskih filmova i malo sam ih se zasitila. Moram se malo izmaknuti iz tog sveta i smisliti nešto"”, rekla je Jušić.

Film/TV

"Oblik vode" favorit za britanskog "Oskara"

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) biće uručene večeras u Londonu, u atmosferi koja će biti obeležena seksualnim skandalom u filmskoj industriji, dok je favorit za nagradu film "The Shape of Water" (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljerma del Toroa, javila je agencija AFP.

Film/TV nedelja 18.02. 13:15 Komentara: 9

Srbija je sve traženija lokacija za snimanje filmova i serija

Srbija je u protekle dve godine postala mnogo traženija lokacija za snimanje filmova i televizijskih serija, kao jedna od retkih koja podržava snimanje reklama privlači velike marketinške kompanije, a od nove Uredbe o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela očekuje se da podstakne još veći razvoj te industrije i poveća konkuretnost Srbije kao lokacije za snimanje.

Film/TV nedelja 18.02. 10:30 Komentara: 2
strana 1 od 1496 idi na stranu