Preminuo slavni glumac Bora Todorović

Jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih glumaca u istoriji bivše Jugoslavije i Srbije - Bora Todorović - preminuo je danas u 84. godini života. Nakon rutinske operacije slepog creva, pao je u komu iz koje se nije probudio.

Izvor: B92
Podeli

Legendarni srpski filmski i pozorišni glumac rođen je u učiteljskoj porodici u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Pošto je odustao od studija mašinstva, studirao je glumu u klasi zajedno sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića.

Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo odlazi sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).

Po povratku u Beograd igra u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama „Arsenik i stare čipke“, „Sprovod“, „Krmeći kas“, „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Kape dole“”, „Druga vrata levo“, „Mrak i šuma gusta“, „Pseće srce“, „Radovan III“, „Maratonci trče počasni krug“, „Čudo u Šarganu“, „Audijencija Vernisaž“, „Veština“, „Povratak“ (koju će, u drugoj ulozi, kasnije igrati i u Zvezdara teatru). Od osnivanja Zvezdara teatra član je njegove trupe.

Na filmu je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije. Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju.

Igrao je u vrlo različitim ulogama, od pionira nove umetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu „Maratonci trče počasni krug“; komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u „Balkan ekspresu“ do vođe „romske mafije“ u „Domu za vešanje“ i lika Luke Labana u „Profesionalcu“.

Krajem 2012. godine u jednom od intervjua otkrio je da se povlači iz sveta glume, bar kada je reč o pozorištu.

"Ja sam dobro. A, što se tiče glume, prestao sam. Ne mogu više. Dosta je. Ne da ne mogu fizički i mentalno nego mi je, pravo da vam kažem, malo dosadilo. Dugo sam u tom poslu i vidim da neki lep život prolazi pored mene. Ima lepog života i bez glume. Ovako sam samo fokusiran na to. A tu sam neki put zadovoljan, neki put nezadovoljan... A nije ni pristojno više, pravo da vam kažem. Dosta je bilo, i previše. Nemam neki naročit motiv".

.

Film/TV

Avgust u bioskopu - strip, drama, akcija, triler

Uz biografsku dramu "Cezar Čavez" koja u našim bioskopima počinje da se prikazuje danas, domaći distributeri su za avgustovski repertoar najavili niz interesantnih filmova medju kojima ekranizaciju stripa o junacima iz 21. veka "Čuvari galaksije" i akcioni blokbaster "U srcu oluje".

Film/TV četvrtak 31.07. 13:08 Komentara: 2

Aleksa Gajić - "Uspon i pad umetnosti" (video)

Aleksa Gajić, strip crtač i reditelj, autor prvog srpskog dugometražnog animiranog filma “Technotise – Edit i ja”, na svojoj Fejsbuk stranici predstavio je široj publici svoj kratki (trajanje 5 minuta) animirani film “Uspon i pad umetnosti”.

Film/TV četvrtak 31.07. 10:05 Komentara: 10

Tarantino ne da da umre filmska traka

Holivudski teškaši među kojima su Kventin Tarantino, Kristofer Nolan i Džej Džej Ejbrams izborili su se da studiji postignu novi dogovor sa Kodakom i omoguće kompaniji da nastavi proizvodnju filmske trake kojoj u eri digitalizacije preti izumiranje.

Film/TV sreda 30.07. 12:26 Komentara: 26

Umro glumac Džejms Šigeta

Džejms Šigeta, jedan od prvih istaknutih azijsko-američkih glumaca, najpoznatiji po ulozi u filmu "Umri muški", umro je u ponedeljak u Los Anđelesu u 81. godini.

Film/TV utorak 29.07. 18:25 Komentara: 0

Comic Con: Najbolji trejleri i tizeri (VIDEO)

Najveći "geek" događaj na svetu, Comic Con u San Dijegu zatvorio je svoja vrata, a tokom četiri dana ljubiteljima stripova, naučne i epske fantastike, superheroja i ostalog pružena je tradicionalna godišnja doza trejlera, najava, intervjua i sve popularnijih (mada prilično besmislenih) "tizera za trejlere".

Film/TV utorak 29.07. 10:13 Komentara: 14
strana 1 od 37 idi na stranu