Lacotijeva ljubavna priča na FEST-u

Italijanski reditelj i scenarista Đanfrančesko Lacoti, predstavio je 28. febuara na konferenciji u „Sava centru“ film „Od života nadalje“, koji je prikazan u FEST-ovoj sekciji „Evropa u Evropi“.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

17:41

Default images

Priča o neobičnoj vezi mladića u zatvoru i devojke sa invaliditetom dobila je Veliku nagradu žirija prošle jeseni na festivalu u Montrealu i proglašena je za najbolji film festivala u Taormini, gde su nagrađeni i glavni glumci Karlo Bučiroso i Kristijana Kapotondi.

„Drage su mi nagrade, ali bih bio zadovoljan i bez njih samom činjenicom što sam uspeo da snimim ovu storiju koja ima univerzalno značenje za ljude na svim kontinentima“, rekao je Lacoti.

On je kazao da je osnovna priča delimično istinita. „Kada sam je čuo, vrlo me je pogodila i hteo sam da kroz nju ispričam nešto o današnjem svetu, kao i o mojoj zemlji Italiji.“

„Živimo u epohi u kojoj je veoma jak individualizam, u dobu u kojem je 'ja' ono što je bitno. Takvi su i protagonisti u mom filmu, ali vremenom ipak stvaraju zajedništvo i to je ono što ih drži i što može da nagovesti neki novi život“, izjavio je Lacoti.

Direktorka Italijanskog instituta za kulturu Marija Maca zahvalila je organizatorima FEST-a što kontinuirano obraćaju pažnju na italijansku kinematografiju.

„To je prilika da vašoj publici predstavimo deo naše filmske umetnosti i kulture. Italijanski institut je inače aktivan sa različitim programima kako u Beogradu tako i širom Srbije“, izjavila je Maca. Ona je dodala da će do kraja festivala biti prikazan još jedan italijanski film, „Naš život“ Danijela Lučetija, a za jesen je najavila već tradicionalni festival novog italijanskog filma u Beogradu.

Na konferenciji za novinare bilo je reči i o španskom filmu „Mreža za komarce", koji je umesto najavljenog reditelja Augusta Vile, koji nije stigao na FEST, predstavila mlada glumica Ana Ikolbaseta.

U toj priči o disfunkcionalnim porodicama ona igra majku koja pokušava da vaspita ćerkicu na najboji način, ali ne zna kako to da uradi. „Gotovo svi likovi u filmu su zbunjeni u vezi sa moralnim pitanjima. Svi pokušavaju da budu srećni, ali pogrešno veruju da se sreća postiže kontrolom i dominacijom“, rekla je ona.

SPECIJALNU TEMU O OVOGODIŠNJEM FEST-u ČITAJTE OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: