Đorđević: Nema uspeha bez burnog unutrašnjeg života

Za stvaralaštvo je potreban buran i kreativan unutrašnji život, kazao je Tanjugu slikar Nemanja Mate Đorđević i dodao da ga u narednom periodu očekuje velika izložba u jednoj privatnoj galeriji koju otvaraju ljudi sa naših prostora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / video screenshot
Foto: Tanjug / video screenshot

Đorđević je jedan od naših najuspešnijih likovnih stvaraca mlađe generacije u svetu.

Između ostalog, dobitnik je nagrade "„L'Academia des Beaux-Arts" koju dodeljuje Akademija lepih umetnosti u Parizu za podstrek slikarstvu iz fonda "Roux et Tronchet" - Francuske akademije nauka i umetnosti.

Izlagao je na velikom broju izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Bavi se crtežom, grafikom, slikom i skulpturom.

Od 2014. godine živi i radi u Francuskoj, Parizu.

Krajem prošle godine u Smederevu je postavljena njegova izložba "Demijurg", koja je imala velikog uspeha kod publike.

Đorđević napominje da je predanost poslu jedini recept za uspeh ma gde u svetu.

"Znam da zvuči kao kliše, ali nema drugih prečica do uspeha. Nemam mnogo godina, ali poručio bih svakako mladim ljudima da je za stvaralaštvo potreban pre svega izuzetno buran, jak i kreativan unutrašnji život. Kada neko sadrži kreativan potencijal i razvija ga unutar sebe, onda stvari niču kao pečurke posle kiše", rekao je Đorđević.

Cenjeni slikar napominje da umetnici moraju svoje stvaralaštvo da tretiraju kao profesiju, a ne kao hobi.

"Živimo u vremenu kada su mnoge velike profesije koje su same po sebi zahtevne, svedene na hobi. To mladi umetnici ne smeju da dozvole. Posvećenost i vera u svoj talenat i rad donose uspeh", rekao je Đorđević.

Za njega nema dileme da ga je "Nagrada za crtež", Fonda Vladimira Veličkovića, izvela iz anonimnosti u svetu umetnosti.

"Na našem lokalnom novou svetlo na moj umetnički senzibilitet bacilo je upravo to priznanje. Svaki umetnik rađa se sa impulsom koji kasnije razgrađuje u karijeri i životu. Nadam se da ću tokom ove godine organizovati izložbu na kojoj ću se iznova predstaviti crtežom", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ne postoji značajna izložba koju je do sada postavio.

"Vuku se meri rep kada odapne, tako da verujem da se na nivou tog ugla gledanja mere i izlagački projekti. Svaka izložba za sebe je upisana amplituda pulsa nekog umetnika", kaže Đorđević.

Do kraja 2018. godine Đorđević zna da će izlagati u Centru za kulturu Lazarevac.

"Kada bi moje želje i budućnost mogli da se susretnu u jednoj tački, voleo bih da me posluži mentalno i fizičko zdravlje. Kada čovek na nogama može da ostvari svoje stvaralačke i umetničke ambicije, onda je sve moguće", zaključio je Đorđević.

Ostalo

Nagrađivani film "Džejn" pred beogradskom publikom

Hvaljeni dokumentarac "Džejn", koji publiku upoznaje sa revolucionarnim radom i nesvakidašnjim životom dr Džejn Gudal, naučnice čija su istraživanja iz korena promenila naša saznanja o svetu šimpanzi, premijerno će biti prikazan pred domaćom publikom 14. marta od 18 časova u Kulturnom centru Beograda. Ulaz je slobodan.

Ostalo sreda 14.03. 13:55 Komentara: 0

Stojanović: Treba pantomimu vratiti u pozorište

Povodom obeležavanja Svetskog dana pantomime (22. mart), Beograd će biti domaćin prve Svetske konferencije o pantomimi od 21. do 23. marta kada će ugostiti četrdesetak pantomimičara iz 12 zemalja, najavio je predsednik Svetske organizacije pantomimičara Marko Stojanović.

Ostalo nedelja 11.03. 20:55 Komentara: 2
strana 1 od 775 idi na stranu