Preminula nobelovka Nadin Gordimer

Južnoafrička književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Nadin Gordimer umrla je u 90. godini, objavila je njena porodica.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako prenosi Rojters, slavna književnica, koja je dugo bila aktivna u pokretu za ukidanje rasističke segregacije i aparthejda u Južnoj Africi, preminula je u subotu u svom domu, u Johanesburgu.

Nadin Gordimer rođena je 1923. u prodici jevrejskih imigranata iz Litvanije. Još kao tinejdžerka razvila je sklonost prema pisanju, a sa 15 godina joj je objavljena prva priča u lokalnim novinama.

Za vreme studija, a i kasnije, objavljivala je kratke priče, a od 1951. je postala redovni saradnik uglednog američkog časopisa "Njujorker". Počela je da se zanima za politiku posle Šarpvilskog masakra 1960. godine i ubrzo postala jedan od žestokih kritičara aparthejda. Bila je bliska s advokatskim timom Nelsona Mandele, a neko vreme se čak i priključila ANC-u te krila njene vođe od južnoafričke policije. Njene knjige su često bile predmet cenzure.

U svojim delima bavila se pitanjima morala i rasizma, posebno u kontekstu aparthejda u Južnoj Africi. Na srpski jezik su prevedeni njeni romani: "Priča moga sina" (1990), "Slučajni susret" (2001) i "Dođi sebi" (2005).

Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1991. godine.

strana 1 od 25 idi na stranu