Izložba "Srbi u severnoj Africi (1915-1919)" u Tunisu

Istorijski muzej Srbije sutra će u Kulturnom centru Bizerte u Tunisu otvoriti izložbu “Srbi u severnoj Africi (1915- 1919)” autorke muzejske savetnice Dušice Bojić.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

09:26

Default images

Izložbu će svečano otvoriti guverner Bizerte Rida Lahuel i ambasadorka Srbije u Tunisu Milica Čubrilo- Filipović.

Posetioci će imati priliku da se kroz brojne fotografije, likovna dela i arhivsku gradju upoznaju sa boravkom i oporavkom više od 61.000 srpskih vojnika i izbeglica u Tunisu, Alžiru i Maroku od 1915. do 1919. godine, nakon povlačenja preko Albanije.
Postavka podseća na značaj pomoći naroda ovih zemalja, tada pod francuskom upravom, a posebno pojedinih gradova poput Bizerte, glavne rehabilitacione baze u kojoj je čuveni admiral Emil Geprat, komandant francusko- tuniskih trupa dočekao prve brodove sa Srbima.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom srpskog Ministarstva kulture i informisanja a upotpunili su je materijali iz Narodnog muzeja u Beogradu, Vojnog muzeja i RTS-a.

Izložba je otvorena do 15. jula a potom slede gostovanja u Alžiru i Maroku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: