Spomenici krajputaši: Nemi svedoci srpske istorije

Izložba fotografija, koja je danas otvorena u Muzeju u Gornjem Milanovcu, pod nazivom "Srce u kamenu", prikazuje sve spomenike krajputaše u rudničko-takovskom kraju.

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2015.

13:35

Default images
Joksimovicsana / Wikimedia Commons

Autor je foto-reporter Saša Savović koji je napisao i monografiju o spomeničkom nasleđu, krajputašima i usamljenim nadgrobnicima ovog područja zaključno sa 1941. godinom, jer posle ovi spomenici nisu ni podizani.

Ukupno je snimljeno 326 spomenika ratnicima koji su podeljeni u pet perioda: Srpsko-bugarski rat (1885), Srpsko-turski rat (1876-1878), Prvi balkanski rat, Drugi balkanski rat i Prvi svetski rat.

Kako je rekla Delfina Rajić, muzejska savetnica u Narodnom muzeju u Čačku, ovaj poduhvat je "izuzetno značajan jer belezi prošlosti neumitno nestaju, a spomenik nad praznim grobom i predstavlja nezaboravnik potomaka na vrle pretke".

Otvarajući ovu izložbu, etnolog iz Beograda Dragomir Antonić rekao je da ona predstavlja narodno blago, a "ovakvi spomenici su sećanje na kraj puta onima čije je ime upisano".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: