Tasovac: Arhivi su čuvari našeg pamćenja

“Države, kao i porodice i pojedinci mogu da izgube dodir sa stvarnošću, da se izbezume, rastroje i pomahnitaju. Arhivi nam tada služe kao nezaobilazni korektivi kolektivnog pamćenja.”

Izvor: B92

Petak, 13.12.2013.

17:05

Default images

Dan arhiva u Srbiji i 115 godina od osnivanja Arhiva Srbije obeleženi su 13. decembra u toj ustanovi svečanim skupom na kojem su o značaju arhivistike govorili ministar kulture Ivan Tasovac, predsednik UO Arhiva Srbije dr Miroslav Jovanović i direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić.

Godišnju nagradu “Đurđa I. Jelenića” dobio je dr Miloš Jagodić za monografiju “Novi krajevi Srbije 1912-1915” u izdanju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Nagrada se dodeljuje iz Zadužbine Đurđa, Danice i Jovanke Jelenić, za naučni rad iz oblasti arhivistike i istoriografije pisan pretežno na osnovu građe koja se čuva u arhivima u Srbiji.

Jagodić je istakao da nagradu doživljava kao priznanje arhivskom istraživanju uopšte i zahvalio je svim zaposlenima u arhivima i bibliotekama u kojima je tragao za dokumentima, a posebno onima u Arhivu Srbije.

"Bez arhiva nema istorije, a bez istorije - ni naroda ni države", rekao je on.
Foto: FoNet / Zoran Mrða
Dve ravnopravne nagrade "Zlatna arhiva" iz Fondacije Aleksandra Arnautovića dobili su direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević i načelnica u toj ustanovi Nada Petrović.

Ministar Tasovac je rekao da, ako državu i njene institucije zamislimo kao porodicu, arhivima pripada mesto najstarijih članova, čuvara pamćenja i identiteta.

"Države, kao i porodice i pojedinci mogu da izgube dodir sa stvarnošću, da se izbezume, rastroje i pomahnitaju. Arhivi nam tada služe kao nezaobilazni korektivi kolektivnog pamćenja. Oni nam kazuju kako se istorija zaista odvijala, a ne kako mi mislimo ili bismo želeli da je to bilo", rekao je on.

Tasovac je dodao da "samo ako uspostavimo objektivan i mitološki neopterećen odnos prema prošlosti", možemo da na čvrstim osnovama gradimo budućnost.

On je naglasio da su arhivi, a Arhiv Srbije posebno, "u samom vrhu prioriteta naše kulturne politike".

Ministar je izrazio uverenje da "prilikom obeležavanja svih važnih jubileja koji nas čekaju, nećemo pogrešiti jedino ukoliko posebno mesto pripadne Arhivu Srbije i vrednim materijalima koji se čuvaju u njegovom fundusu".

"Samo na taj način, oslanjajući se na Arhiv, nećemo skliznuti u nepotrebnu mitologizaciju i estradizaciju, kako nam se događalo dok smo obeležavali neke druge događaje", upozorio je on.
Foto: FoNet / Zoran Mrða
Ministar je odao priznanje, kako je rekao, marljivim i pedantnim ljudima kojih je u čitavoj arhivskoj službi u Srbiji 807, od kojih 602 arhivska stručnjaka.

Predsednik UO Arhiva Srbije Miroslav Jovanović podsetio je na prelomni trenutak iz decembra 1898. godine kada je donet zakon kojim je osnovan Državni arhiv Kraljevine Srbije.

Predstavnici srpske kulturne elite u 19. veku, rekao je on, imali su jasnu svest o važnosti čuvanja pamćenja o trajanju srpskog naroda na ovim prostorima, a u tom procesu nezamenjiva je uloga arhiva.

"Ukoliko želimo da budemo narod sa punom samosvešću, moramo pamtiti i obeležavati tragove našeg kontinuiranog trajanja, čuvati arhive, naše arhivsko blago i kulturno nasleđe u celini, ulagati napore da ih zaštitimo jer na taj način štitimo svest o sebi i svom trajanju u vremenu", istakao je Jovanović.
Foto: FoNet / Zoran Mrða
"Čuvajući svest o trajanju, pogotovo u odnosu na tragične diskontinuitete razvoja vlastite države, društva i kulture i u odnosu na to što je taj razvoj bio disperzivan na širokom prostoru od Trsta, Beča i Sent Andreje do Hilandara, stvaramo zdravu osnovu za racionalno suočavanje sa izazovima sadašnjosti i budućnosti", rekao je on.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić napomenuo je da umni ljudi oduvek visoko cene ovu instituciju, ali da mu nije poznato da su se struka i politika ikada okupili i strateški dogovorili da je briga o arhivima zajednička, da je to neprestani proces, da su nam kao naciji potrebni uređeni arhivi, zaštićena arhivska građa i školovani arhivisti u dovoljnom broju.

"Danas zbog novih i snažnih impulsa iz Ministarstva kulture počinjem da verujem da se taj pozitivan proces otvara i to uliva nadu", naglasio je on, dodajući da bi i svi drugi arhivi u Srbiji trebalo da budu u nadležnosti Ministarstva kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: