Otvorena izložba Ruska avangarda u Beogradu

Izložbu Ruska avangarda u Beogradu, 23. decembra u Muzeju istorije Jugoslavije, otvorio je Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

Podeli

Autorke izložbe su kustoskinje Ana Pahomova i Faina Balahovska. Na izložbi su predstavljena umetnička dela čuvenih autora iz pet ustanova: Ruskog državnog arhiva književnosti i umetnosti, Državnog Rostovsko-jaroslavsko arhitektonsko-umetničkog muzeja, Ivanovskog oblasnog umetničkog muzeja, Jaroslavskog umetničkog muzeja i Državnog istorijsko-arhitektonsko, umetničko i pejzažnog muzeja Caricino.

Postavka je upotpunjena sa 11 dela iz kolekcije Narodnog muzeja Beograda, iz zaostavštine Ljubomira Micića, osnivača avangardnog časopisa Zenit. Izložba obuhvata 117 radova od preko 50 poznatih umetnika: slike, crteže, ilustracije za knjige, skice kostima za pozorište i film, porcelan sa propagandnim porukama i idejne nacrte arhitektonskih zdanja. Među najznačajnijim delima su: grafike i slike Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka, Ivana Kljuna, Aleksandra Arhipenka, Aleksandra Vesnina, Ljubov Popove, El Lisickog i Sergeja Ejzenštajna. Na izložbi će biti predstavljen i porcelan čiji je autor najeminentniji predstavnik ruske avangarde-Kazimir Maljevič. Ovako raznovrstan pregled dela daje sveobuhvatan prikaz svih pravaca koji pripadaju pokretu ruska avangarda (kubo-futurizam, neo- primitivizam, supermatizam, konstruktivizam i funkcionalizam).

Izložba je realizovana posredstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji sa Ruskim muzejsko izložbenim centrom Rosizo i Narodnim muzejom u Beogradu.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program: predavanja i stručna vođenja subotom od 13 časova, kao i avangardne večeri sredom od 18 časova (performansi, predstave, koncerti i projekcije filmova).

Izložba će trajati od 24. decembra 2015. godine do 28. februara 2016. godine.

Slikarstvo

Prestup i protest

Projekat “Perspektive”, kojim Multimedijalni centar “Led art” podržava talentovane studente likovnih umetnosti, ovih dana je aktuelan u galeriji Šok zadruge, u Novom Sadu.

Slikarstvo petak 25.12. 09:40 Komentara: 0

Izložba Dušana Otaševića: Dvojna narav "Ilije Dimića"

Kultna izložba akademika Dušana Otaševića "Ilija Dimić", čije je otvaranje zakazano večeras u 20 sati u Galeriji SANU, danas nije misterija kao pre 25 godina, ali je na konferenciji za novinare ovim povodom i dalje podgrejavana priča o izmišljenom umetniku i njegovom opusu. Tim pre što će od sutra moći da se vide njegova novootkrivena dela.

Slikarstvo četvrtak 24.12. 09:40 Komentara: 1

Zašto ova slika košta 95 miliona dolara?

Gotovo da nema osobe koja pri susretu sa apstraktnim slikarstvom nije ostala zbunjena. Nekoliko tačaka na platnu, polja čiste boje, splet linija koji ne izaziva nikakvu asocijaciju... Dok drugi stoje pred slikom i nepomično je posmatraju, vi se pitate u čemu je stvar i šta propuštate. Ali reč je o sasvim normalnoj reakciji.

Slikarstvo petak 18.12. 15:55 Komentara: 181

Slike sa kojih curi nesreća

“U umetnosti se desio zamor, ali vreme ipak razdvoji dobro od lošeg", kaže mladi umetnik Nemanja Mate Đorđević, čija su dela trenutno izložena u Kulturnom centru u Novom Sadu.

Slikarstvo četvrtak 10.12. 10:45 Komentara: 4
strana 1 od 3 idi na stranu