Info

Petak, 08.07.2005.

18:05

Akcija "Zaposli se"

Tokom akcije "Zaposli se" 140 mladih ljudi je završilo razne kurseve. Akciju je pokrenulo Demokratsko udruženje Roma. U Demokratskom udruženju Roma kažu da vlada ogromno interesovanja za doškolovavanje, odnosno tromesečne kurseve za razne zanate. Obuka u Narodnom Univerzitetu "Božidar Adžija" je besplatna zahvaljujući donacijama holandske organizacije Oxfam i Građanskih inicijativa i obuhvata mlade koji su završili osnovnu školu.
Pripremila Sandra Mandić

Izvor: B92

Default images

Pre mesec dana diplome je dobila i poslednja grupa od 38 kandidata, a dvadeset je već pronašlo posao, kaže Danijela Antonić, koordinatorka akcije "Zaposli se": "Projekat je osmišljen da sva deca koja imaju završenu osnovnu školu mogu da se kvalifikuju u tromesečnom kursu za različita zanimanja, kao što su pekar, poslastičar, automehaničar, frizer, konobar i da se zaposle. Mi smo uporedo radili i na tim životnim veštinama, kao što su sama komunikacija i pisanje CV-a."

"Ja sam Olivera Vasić, imam 23 godine i živim u Beogradu sa roditeljima. Ranije sam radila kao spremačica i nisam bila zadovoljna ni tim poslom ni zaradom, htela sam nešto više da postignem. Završila sam ovaj tromesečni kurs za ženskog frizera i posao sam pronašla preko oglasa."

Danijela Antonić kaže da se vodilo računa da deca budu iz beogradskih romskih naselja i da žive u jako teškim uslovima, odnosno da su iz siromašnih porodica. "Ali, koji imaju završenu osnovnu školu i koji žele da napreduju. Pokazalo se da mladi ljudi, od 16 do 28 godina, žele da uče i da umeju da se snađu sami i da nađu posao", dodaje ona.

Među zainteresovanima za ove kurseve ima i starijih od 28 godina, pa će Demokratsko udruženje Roma probati da pokrene programe doškolovavanja, koji bi obuhvatili i ovu populaciju, jer se pokazalo da su ovakve akcije najbolji vid borbe protiv siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: