Kultura

Sreda, 22.10.2014.

10:44

Dizajner "dečije kulture" Pontus Johanson u Novoj Iskri

Gost rezidencijalnog programa "Designer in Residence" iz Švedske, koji tokom ovog meseca radi u okviru Dizajn inkubator Nova Iskra, Pontus Johansson će održati predavanje o svom radu u polju dizajna «dečije kulture» u okviru redovnog programa Nove Iskre, u četvrtak 23. oktobra od 17.30h.

Izvor: B92

Default images

Ovog meseca, prvi gost programa Designer in Resdience (u okviru šire platforme Create in Residence) stigao je u Dizajn inkubator Novu Iskru, gde će tokom perioda od mesec dana raditi na svojim projektima, i upoznati specifičnosti lokalne dizajn scene i kulture. U pitanju je dizajner “dečije kulture” (child culture) Pontus Johansson, dizajner proizvoda koji se fokusirao na razvoj projekata za decu. U okviru svog boravka u Beogradu, Pontus će se predstaviti predavanjem Do not touch! It is not a toy! kroz koje će predstaviti svoje polje delovanja i projekte na kojima trenutno radi.

Pontus Johansson je rođen 1979. godine, a danas živi i radi u Geteborgu. Njegov pristup dizajnu uslovljen je ličnim iskustvom, pre svega kao predavača, mentora i volontera za različite projekte namenjene deci. Sa druge strane, posvećenost zanatima upotpunjuje sliku o njegovom radu, koji se u Švedskoj kroz neke od specijalnih edukativnih programa definiše kao Child Culture Design.

U svom radu se trudi da prevaziđe ulogu dizajnera kao osobe koja razvija forme fizičkih proizvoda, i da ponudi šire iskustvo i društveni značaj kroz participativne i zajedničke projekte sa decom i drugim kolegama. Trenutno radi na projektu razvoja dečijih igrališta u Ugandi kroz saradnju sa lokalnom zajednicom. Prethodno je radio u različitim domenima, od dizajna izložbi, animacije do produkt dizajna i vođenja radionica. Od nedavno se bavi i predavačim radom u višoj školi posvećenoj dizajnu. Sarađivao je sa Lysekils Kommun, Vandalorum Art Center, Sjumilahallen kulturhus, Kulturskolan, Euro Asia Group, Diners Journal New York, PS communication, Chillibussen AB, Uteveckling, Landvetter Int. airport i drugim partnerima i klijentima.
Pontus Johansson je prvi od troje gostiju Nove Iskre i Beograda iz Švedske, a nakon njega Novoj Iskri će se pridružiti Sophia Litlhell tokom novembra, a zatim i Jenny Nordberg tokom decembra. Obe su dizajnerke proizvoda, nameštaja i enterijera posvećene istraživanju zanata i šireg uticaja dizajna na lokalne zajednice.

U okviru programa obezbeđeni su svi troškovi boravka kao i stipendija i stručna podrška organizacija-domaćina, a isti tretman imaće i tri izabrana dizajnera i dizajnerke iz Srbije, koji će u istom periodu boraviti u Malmeu – Mirjana Utvić, Nenad Dodić i Manja Lekić.
Program Designer in Residence je pre svega namenjen mladim, motivisanim autorima i profesionalcima iz širokog polja dizajn disciplina, a biće sproveden od strane tri istaknute organizacije iz Malmea – kulturni centar Stpln, Univezitet u Malmeu i Form/ Design Center – u saradnji sa Dizajn inkubatorom Nova Iskra. Program podržavaju Švedski institut i Ambasada Švedske u Beogradu.

Predavanje Pontusa Johanssona Do not touch! It is not a toy! biće održano u četvrtak, 23. oktobra sa početkom u 17.30 časova u Novoj Iskri. Ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: