Četvrtak, 19.08.2010.

17:31

Dokazi o nesreći predati Poljskoj

Rusija je predala vojnom tužiocu Poljske dokaze iz istrage o avionskoj nesreći, u kojoj su u aprilu poginuli poljski predsednik Leh Kačinjski i još 95 ljudi.

Izvor: Tanjug

Default images

Među dokumentima koje je zamenik ruskog državnog tužioca Aleksandar Zvjagincev predao generalu Kšištofu Parulskom su i svedočenja očevidaca.

Zvjagincev je izjavio da dokumenti sadrže i snimke mobilnim telefonom koje je lokalno stanovništvo zabeležilo odmah posle nesreće, fotografije mesta nesreće i forenzičke dokaze na osnovu delova tela žrtava.

Ruske vlasti tvrdile su da je uzrok nesreće velika magla i greška pilota, a zvanična istraga o toj nesreći i dalje traje.

Nesreća se dogodila kada je poljska delegacija krenula na komemoraciju povodom 70-godišnjice masakra u Katinjskoj šumi, gde su sovjetske trupe ubile nekoliko hiljada Poljaka.

Avion se srušio dok se pri gustoj magli približavao aerodromu u ruskom gradu Smolensku, a poginuli su svi putnici i članovi posade, među kojima je bila i supruga poljskog predsednika Marija i visoki državni i vojni funkcioneri.

Za novog predsednika Poljske na prevremenim izborima izabran je Bronislav Komorovski, koji je u drugom krugu pobedio Jaroslava Kačinjskog, brata blizanca poginulog predsednika Leha Kačinjskog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: