Sreda, 31.01.2001.

22:05

PERSON ZATRAZIO OD KOSTUNICE IZRUCENJE MILOSEVICA HAGU

Izvor: B92

Default images
Svedski premijer Joran Person zatrazio je u sredu u u Stokholmu od predsednika SR Jugoslavije Vojislava Kostunice punu saradnju Beograda sa Haskim tribunalom i izrucenje bivseg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Milosevica u Hag,javio je Radio Slobodna Evropa.

Tokom svoje posete Svedskoj u sredu, Kostunica se najpre sastao sa svedskim kraljem, a potom je sa premijerom Joranom Personom odrzao zajednicku konferenciju za novinare. Kako javlja dopisnik radija B92, radnu posetu je zavrsio susretom sa predstavnicima Komiteta za inostrana pitanja zemalja clanica EU i govorom na Politickom institutu u Stoklholmu. Na zajednickoj konferenciji za novinare, svedski premijer Joran Person je rekao da je sa Kostunicom razgovarao ne samo kao premijer Svedske, vec i u ime EU i ocenio da su razgovori bili "aktivni i konstruktivni". "Ja sam rekao da Svedska i EU zele da izgrade konstruktivne veze sa Jugoslavijom i sadasnjom vlascu, i mi smo to vec pokazali nasom pomocu od 200 miliona Eura i buducim Karts programom od 240 miliona Eura", rekao je Person. "Prvi zadatak za nas je da sledece nedelje putujemo u Beograd i time otvorimo ovaj proces saradnje", dodao je on. Prema njegovim recima, EU i Svedska zele da se SRJ sto pre integrise u EU, a Jugoslaviji se za to postavljaju potpuno isti zahtevi kao i drugim zemljama u regionu.

Predsednik Kostunica je istakao znacaj brze izgradnje demokratskih institucija u zemlji, posebno na federalnom nivou, ali je novinare najvise interesovalo pitanje Milosevicevog izrucenja u Hag. Kostunica nije precizirao kada ce Milosevic biti izrucen Hagu, ali je istakao da ce Jugoslavija saradjivati sa Haskim tribunalom. "To je nasa obaveza i mi smo nasim prijateljima u Svedskoj pokusali da objasnimo koliko je vazno da budemo deo Evrope. "Izrucenje Milosevica je proces, a mi sada u zemlji imamo prioritetnija pitanja, kao sto su Kosovo i Crna Gora", rekao je Kostunica i dodao da se "saradnja sa Haskim sudom se ne svodi samo na ekstradiciju". "Za nas je vazno, a uveren sam i za Haski sud i medjunarodnu zajednicu, da ta saradnja pocne. Da pocne u dobroj veri i da ne stabilizuje demokratski poredak kakav se stvara u SRJ. Mislim da demokratija predstavlja vecu vrednost od ispunjavanja zahteva Haskog suda u pojedinim konkretnim slucajevima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: