Kultura

Petak, 31.08.2018.

15:51

Bivši članovi se ne vraćaju u Švedsku akademiju

Dvoje bivših članova Švedske akademije, koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, a koji su je napustili nakon skandala o seksualnom zlostavljanju, odbacili su spekulacije da se vraćaju u tu instituciju.

Izvor: Tanjug

Bivši članovi se ne vraćaju u Švedsku akademiju
Foto: Getty

Bivša sekretarka Sara Danijus napisala je na društvenim mrežama da trenutno ne planira da se vrati u akademiju, navodeći da su izveštaji pojedinih švedskih medija pogrešni, prenosi AP.

Piter Englund, drugi član akademije koji ju je napustio u aprilu, rekao je švedskoj novinskoj agenciji da trenutno ne planira povratak, ali da bi želeo da pomogne u obnovi te institucije.

On je naveo da će na aktuelnim izborima verovatno glasati za nove članove akademije. Švedske dnevne novine izvestile su da će Sara Danijus, Englund i Kjel Espmark vratiti u osamnaestočlano telo Švedske akademije.

Oni su među sedam članova koji su se povukli nakon skandala u aprilu. Prema statutu akademije, novi članovi mogu biti izabrani ako je na glasanju prisutno 12 članova.

Kriza u Akademiji je počela u novembru, kada je list Dagens niheter objavio priče 18 žena, koje su navele da ih je seksualno zlostavljao ili uznemiravao Žan-Klod Arno, muž članice Akademije Katarine Frostenson.

Ona je takođe podnela ostavku. Akademija je u nakon toga saopštila da će dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2018. biti odlučen i objavljen istovremeno sa dobitnikom za 2019, što će biti prvi takav slučaj posle gotovo 70 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: