Utorak, 03.05.2016.

16:03

Špigl: Nacionalistički ton u Hrvatskoj sve glasniji

Nemački list Špigl u internet-izdanju objavio je tekst o 100 dana hrvatske vlade, u kom se ocenjuje da je "nacionalistički ton u Hrvatskoj sve glasniji".

Izvor: Tanjug

Špigl: Nacionalistički ton u Hrvatskoj sve glasniji
Foto: Gettyimages

Špigl piše da ministar kulture Zlatko Hasanbegović "trivijalizuje fašističke zločine", preneo je Jutarnji list.

"Već 100 dana Hrvatska ima novu vladu. Medije drži na uzdama, a nacionalistički ton je sve glasniji", navodi se u tekstu Špigla koji je objavljen na naslovnoj strani.

Za Hasanbegovića se kaže da "trivijalizuje fašističke zločine i da je oduzeo finansijska sredstva politički nepopularnim kulturnim i medijskim projektima".

List podseća da je komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnijeks prošlog meseca prilikom posete Hrvatskoj izjavio: "Socijalna kohezija i pluralizam su pod pretnjom u Hrvatskoj".

Špigl to smatra teškim rečima nakon prvih 100 dana vladajuće Domoljubne koalicije.

U analizi se dalje navodi da vladu vodi bivši farmaceutski preduzetnik Tihomir Orešković, dok u stvarnosti konce vuče Tomislav Karamarko, šef HDZ i prvi potpredsednik Vlade.

Kao osnovne ciljeve nova je Vlada navela smanjenje duga, povećanje konkurentnosti u privredi, poboljšanje efikasnosti uprave i smanjenje nezaposlenosti, a umesto obećanih reformi zasad smo doživeli samo borbu u sektoru kulture i ograničenje slobode medija, piše Špigl.

Jutarnji list navodi da je Špigl podsetio i na slučaj bivšeg ministra Mije Crnoje i na sporne članke ministra Hasanbegovića, kao i da su kritički prokomentarisane smena na Hrvatskoj televiziji i izbacivanje satirične emisije News Bar iz programa.

Špigl zaključuje da Hrvatska još nije Poljska ili Mađarska, ali da se o "nacionalističko-konzervativnoj revoluciji" već može govoriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: