Kupovina vozila

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2005.

14:00

Default images

Poznato je da prodavci se obučavaju kako da iskoriste emocije kupca i uvedu ga u igru kada će on isključiti svoj racio ne bi li prodali što skuplji proizvod. Zato kod kupovine vozila kupac mora biti iskren prema sebi i precizno znati šta želi. One osobe kojima desetine hiljada evra predstavljaju sitnicu mogu se opredeliti prema emocijama i kupiti automobil na primer zbog fascinantnog dizajna, najnaprednijih tehničkih elemenata ili statusnog simbola. Naravno, takvih je malo i njihovim potrebama se nećemo baviti.

Danas u Srbiji sve je popularnija prodaja vozila na kredit ili lizing. Period otplate kredita je u slučaju brendova Hjundai i Zastava produžen na čak sedam godina, i može se očekivati da uskoro, u toku Salona automobila u Beogradu konkurencija omogući slične uslove. Osnovna razlika između kupovine vozila na kredit i lizing je u tome što u prvom slučaju kupac je vlasnik vozila koje ne mora biti kasko osigurano, a u drugom slučaju vlasnik je lizing kuća do isteka otplate i vozilo mora biti kasko osigurano. Kasko osiguranje najčešće košta preko 25 evra mesečno, što nije malo ako se ima u vidu da se lizing otplaćuje obično 60 meseci. Naravno, kasko osiguranje ima značajnih prednosti u vidu novčane nadoknade u slučaju krađe ili oštećenja vozila. Automobili koji se retko kradu i koštaju nekoliko hiljada evra kao što su Lade i Dačije često se kupuju na kredit. Jednostavno, malo je onih spremnih da četvrtinu vrednosti vozila daju na osiguranje. Dakle, vozila koja se često kradu treba kupiti na lizing. Malo je poznato da skoro 50% ukradenih automobila na teritoriji Srbije su marke Zastava. Često se kradu i vozila marke VW.

Kupovina dobara na lizing je sve popularnija kod nas, jer nisu potrebni žiranti kao kod kredita. Važno je znati da korišćenje lizinga ima dve opcije. Osobama koje relativno često žele da menjaju vozila omogućeno je da vozilo otplaćuju do pet godina i nakon toga ga vrate lizing kući koja ga dalje prodaje. Druga mogućnost je da se nakon isteka perioda otplate vozilo otkupi od lizing kuće, za najčešće visinu jedne mesečne rate. Poželjno je da učešće, bilo da je kupovina na kredit ili lizing, bude što veće (u skladu sa mogućnostima) kako bi se kasnije što manje novca dalo na kamatu. Takođe, nemojte ispucati mogućnost da vam rata bude polovina plate. Kupite jeftiniji auto. Trebaće vam novac i za kupovinu bele tehnike, nameštaja ili odlazak na odmor na rate.

Kada ste se odlučili za način kupovine vozila, na redu je odabir prema vašim željama i potrebama. Osnovno je da iskreno odgovorite na sledeća pitanja.

1. Koliko kilometara godišnje prelazim automobilom?

2. Koliki je procenat pređenih kilometara u gradu, a koliko na otvorenom putu?

3. Koliko često je u vozilu samo vozač, a koliko dve ili više osoba?

4. Da li mi je važnije da auto bude atraktivan ili praktičan?

Ovo su osnovna pitanja iz kojih sledi još nekoliko potpitanja. Ali krenimo redom.

1. Koliko kilometara godišnje prelazim automobilom?

Računica za broj pređenih kilometara godišnje je jednostavna. Ako svaki dan idete do posla kolima, pomnožite razdaljinu od vašeg mesta stanovanja do prostorija firme u kojoj radite sa brojem radnih nedelja godišnje. Na taj rezultat dodate još približan broj kilometara koje pređete odlazeći na izlete, godišnje odmore i posete rođacima i prijateljima u unutrašnjosti.

Sledeći korak je izračunavanje odnosa pređenih kilometara u gradskim uslovima vožnje i vožnje otvorenim putem. Bitno je da proračun bude približan, jer ima značajnih odstupanja u zavisnosti od mesta u kojem živite. Broj semafora nije uslovljen samo veličinom mesta već i različitim urbanističkim rešenjima.

Zašto je važno da znate godišnju kilometražu? Zbog izbora pogonske grupe. Motor na benzin ili dizel? Manuelni menjač ili automatski?

Vozila čija je cena sa svim dažbinama do 13 – 14 hiljada evra i kojima se godišnje prelazi manje od 15.000 kilometara, ne isplati se kupiti sa dizel motorom. Takođe, ne isplati se ugraditi ni uređaj na propan-butan koji je adaptiran za najsavremenije benzince sa plastičnim usisnim granama, jer je njegova cena preko 1.300 evra. Kod automobila koji imaju klasične konstrukcije benzinskih motora isplati se ugradnja plinskog uređaja, jer je cena oko 300 evra i motori koji koriste propan-butan su dugotrajniji.

Zašto ne dizel ili elektronski kontrolisan uređaj za pogon gasom? Zato što se početna viša cena nadoknadi posle oko 70.000 km (koju hiljadu kilometara gore-dole, u zavisnosti od modela vozila). Dakle, štednja počinje tek posle četiri – pet godina, a vi ste novac dali unapred i na njega plaćate još kamatu (ako kupovina nije bila za gotov novac).

Kod skupljih vozila, viša cena dizelaša od 1.500 – 2.000 evra u odnosu na benzinac slične snage je isplativa. Prvo, procentualno učešće cene dizel agregata u ukupnoj ceni vozila je manje kod skupljih automobila. Drugo, najčešće su to masivnija i snažnija vozila koja troše više goriva. Time je broj godina kada se kroz gorivo anulira početna viša cena dizelaša smanjen na dve – tri. Takođe, vozila srednje klase ili više klase prilikom prodaje imaju veću cenu ako za pogon koriste naftu, jer su njihovi motori dugotrajniji, mada je to diskutabilno u Srbiji gde se teško nalazi kvalitetan euro dizel. Zbog lošeg kvaliteta benzina bilo bi dobro izbeći i kupovinu vozila sa benzinskim motorom koji koristi najsavremeniju tehniku ubrizgavanja goriva direktno u cilindar. Micubiši takve motore označava sa GDI, a Audi, Seat, Škoda i Folksvagen sa FSI. Takve motore imaju još Opel, Reno i neki drugi proizvođači, ali se oni ne uvoze kod nas.

Kod izbora motora ne treba se opterećivati njegovom snagom i naprednim konstrukcionim rešenjima. Dovoljno je pogledati performanse. Vozila koja od 0 do 100 km/h ubrzavaju za 13 – 14 sekundi zadovoljiće većinu potreba prilikom preticanja. Ako ubrzavaju do stotke za oko 11 sekundi, može se smatrati da imaju blagu sportsku notu. Ubrzanja ispod 8 sekundi su sportska i izuzetno su retke situacije kada su takve performanse potrebne, štaviše takva vozila sa neiskusnim vozačima  predstavljaju opasnost za druge učesnike u saobraćaju.

2. Koliki je procenat pređenih kilometara u gradu, a koliko na otvorenom putu?

Ukoliko preko 70% kilometara godišnje prevezete u uslovima gradskih gužvi, onda bi trebalo da razmislite o doplati za automatski menjač. Iako, naši vozači solidno menjaju brzine sa manuelnim menjačem, ukoliko novac nije problem, kupite automatik. Naučno je dokazano da se vozači sa automatskim menjačima bolje koncentrišu na put i druga vozila. Manje se psihički i fizički zamaraju, što je važno za profesionalne vozače koji su i do 8 sati za upravljačem. Takođe, ako se vozilo kupuje za službene potrebe preporuka je automatski menjač. Eventualno iživljavanje vozača u reli stilu neće ostaviti teške posledice na prenosnom mehanizmu, pa će račun za održavanje u servisu biti niži. Takođe, automatika se preporučuje vozačima koji su tek dobili dozvolu. Kako su savremeni automatski menjači elektronski nadzirani, gotovo ih je nemoguće koristiti za pauer slajd tehniku proklizavanja kroz krivine. Zato će mladi (neiživljeni) vozači biti manje u opasnim situacijama.

Danas je u primeni više vrsta automatskih menjača, a osnovna podela je na one sa stepenima prenosa i na kontinualne (bestepene). Ovi drugi podižu nivo udobnosti i nema ni najmanjeg trzaja prilikom promene prenosnog odnosa.

3. Koliko često je u vozilu samo vozač, a koliko dve ili više osoba?

Istraživanja u Evropi su pokazala da je u vozilu najčešće samo vozač. I do 70% prevezenih kilometara je u auto samo jedna osoba. Tek u 10% slučajeva u vozilu je više od tri osobe. Zašto je ovaj podatak važan? Zbog izbora veličine auta. Dakle, većinu potreba zadovoljava B segment ili popularno rečeno gradski automobili.

Da li ste u braku? Da li imate decu? Koliko članova broji vaša najuža porodica? Ako niste u braku, a mladi ste, onda sebi na primer možete da priuštite Fiat Pandu, auto dužine 3,5 metara u koji relativno udubno mogu da se smeste tri odrasle osobe i jedno dete, sa minimumom prtljaga. Evropski auto 2004. Fiat Panda oduševljava dizajnom i okretnošću. Idealan je za parkiranje na malom prostoru. Na drugoj strani moguće je izabrati Dačiju Logan čija je cena sa sličnim paketom opreme skoro identična Pandinoj. Automobil 2005. u SCG, Dačija Logan ima drugu ciljnu grupu. Dizajnom nikog neće oboriti s nogu, ali veličinom prostora za prevoz putnika i prtljaga oduševljava. Pet osoba visokih do dva metra mogu se smestiti na udobna sedišta i neće im faliti prostora. Prtljažnik ima dva i po puta veću osnovnu zapreminu od pandinog, a motori su značajno snažniji.

4. Da li mi je važnije da auto bude atraktivan ili praktičan?

Dolazimo i do odgovora na pitanje da li je važnija atraktivnost ili praktičnost. Prethodno pomenuta dva automobila su idealna za poređenje po tom pitanju.

Dakle, porodice i oni skloni bržoj vožnji će se verovatnije opredeliti za Logana, a samci za Pandu. Stil i trend su danas na ceni. Stoga se s pravom može očekivati da uspeh kod suprotnog pola vlasnika Pande budu veći nego vlasnika Logana. O izuzecima ne vredi raspravljati.

Primera ima i u skupljim kategorijama. Rodonačelnik evropskih minivenova Reno Espas 1.9 dCi od 120 KS u opremi autentik sa svim dažbinama košta 30.532 evra. Istina u njega se može smestiti sedam osoba i puno prtljaga, ali za iste pare se mogu kupiti dva Reno Megana. Megan je u klasi Golfa, i obezbeđuje odličnu udobnost za najmanje četiri odrasle osobe po ceni od 15.664 evra (oprema autentik, benzinac 95 KS). Dakle, sa dva Megana možete prevesti više osoba i veću količinu prtljaga. Dva auta troše više goriva nego jedan i više treba izdvojiti za osiguranje i registraciju, ali su praktičniji i bezbedniji nego jedan miniven. Eto koliko košta moda!

Pametna kupovina

Cene iskazane u specijalizovanim časopisima najčešće su najniže i treba puno paziti kod izbora nivoa opreme. Auto giganti su se dosetili kako da vam utrape i ono što vam nije potrebno, jer prodaju dodatnu opremu u paketima. Najmanje nekoliko dana je potrebno za analizu cene i automobila. Bez obzira na marku, nemojte kupiti vozilo koje vam prethodno nije ustupljeno na kraću test vožnju. Ako vas prodavci kao potencijalnog kupca ne poštuju, onda ni vi nemate razloga da poštujete njih. Svi uvoznici kukaju kako je naše tržište malo i jedva nešto zarade. Pa odakle im velelepni prodajno-servisni centri koji koštaju po nekoliko miliona evra? Ako vas ne poštuju kao kupca, šta očekivati od njihovih servisa u garantnom i van garantnog roka?

Poželjno je da vozilo kupujete sa opremom koja minimalno ima klima uređaj, ABS, dva prednja vazdušna jastuka i servo upravljač. Ako imate dovoljno novca prvo što treba doplatiti su bočne vazdušne zavese i EDB sistem za stabilizaciju vozila u krivinama prilikom zanošenja. Sledeća stavka je automatska klima, jer ona za razliku od manuelne ima i mogućnost grejanja.  

Predrasude o kvalitetu brendova treba zaboraviti. Poslednjih tri godine japanski automobili su kvalitetniji od svih evropskih uključujuči i Mercedes (izvor: Nemački auto klub ADAC). Zato treba poštovati garanti rok koji daju proizvođači sa Dalekog Istoka. Ako su evropski brendovi kvalitetni kao japanski i korejski (samo Hjundai), neka daju duže garantne rokove.   

Vozila treba kupovati na sniženjima. Prva veća prilika je Sajam automobila u Beogradu. Neki uvoznici sniženja produže i u aprilu. U maju, junu i ređe u julu su akcije u kojima se na poklon obično dobija klima uređaj. Velika sniženja su u novembru i decembru. U februaru su sniženja vozila na lageru prethodnog godišta. Pojedini prodavci iskoče povremeno sa akcijom u nekom drugom mesecu, ali prethodno nabrojane periode poštoju gotovo svi.

Posebna prilika za kupovinu su modeli koji prestaju da se proizvode. Ove godine se očekuju naslednici Pežoa 206, Fiata Punto, Renoa Klio,  VW Pola, Alfe Romeo 156, BMW-a serije 3, Hjundaia Sonata, Opela Vektra i VW Pasata. Svi ovi modeli su odavno preležali dečje bolesti koje nastaju kada se uvodi novi model u proizvodnju. Visok kvalitet na sniženju i do 20%. Folksvagen Pasat se već prodaje sa sniženom cenom za 5.000 evra!

Kome je do mode neka čeka nove modele vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: