Ivica Kostelić – "Nacizam je bio zdrav sistem"

Info

Izvor: B92

Nedelja, 19.01.2003.

12:09

Default images

Nacional nudi mogućnost da poslušate intervju sa Ivicom Kostelićem, najboljim hrvatskim, i jednim od najboljih svjetskih slalomaša u kojem on objašnjava svoje svjetonazore.

Naime obitelj Kostelić ponovno je posljednjih dana u središtu zanimanja hrvatske javnosti. Ovog puta ne samo zbog izvrsnih sportskih uspjeha, već zbog dva krajnje neumjesna javna istupa Ante i Ivice Kostelića.

Nakon sjajne pobjede u slalomu u Kranjskoj Gori 24-godišnji Ivica Kostelić u pobjedničkom je zanosu objasnio novinarima da tajna njegove pobjede leži u činjenici da je na startu "bio spreman poput njemačkog vojnika 22. lipnja 1941. godine."

Njegov otac Ante, samo dva dana nakon Ivičina ispada, u intervjuu za Globus govorio s vrlo sličnih pozicija. To upućuje da posrijedi nije riječ o slučajnim ekscesima, već o jasno formiranom svjetonazoru.

Nije, dakako, teško prepoznati kako Ivica i Ante Kostelić crpe inspiraciju za svoje povijesne remininscencije kod istih političkih i ideoloških uzora. Uostalom izjava Ivice Kostelića o Wermachtu nije se dogodila slučajno. To potvrđuje intervju koji je sredinom svibnja prošle godine dao Zrinki Ferini urednici Nacionalova priloga Extra. U njemu je, naime, Ivica Kostelić iznio krajnje nakaradne ocjene o nacizmu. Taj dio razgovora nije tada objavljen jer takva politička razmatranja nisu primjerena za zabavni prilog Nacionala, a osim toga uredništvo je procijenilo da je možda riječ o prolaznom, mladenačkom ekscesu Ivice Kostelića zbog kojega ga ne treba javno prozivati.

Ivica Kostelić u razgovoru za Extru 14. svibnja 2002., u dijelu koji nije objavljen, ali je sačuvan na magnetofonskoj traci, objašnjava zašto je toliko fasciniran nacističkom armadom u Drugom svjetskom ratu.

poslušajte snimak

Svjetski mediji osuđuju Kostelićeve izjave o nacizmu

Nesmotrene izjave najboljeg hrvatskog skijaša Ivice Kostelića, koje su objavljene u posljednjem broju Nacionala, mogle bi ostaviti itekako mrlju na karijeri ovog hrvatskog idola. Trenutno jedna od najomiljenijih osoba u nas, izjavivši nakon pobjede u slalomu u Kranjskoj Gori, da je bio spreman poput njemačkog vojnika prije napada na Sovjetski savez u Drugom svjetskom ratu, te kako je fasciniran nacističkom vojskom, navukao je na sebe gnjev i osudu svjetskih medija. Nespretne izjave mladog hrvatskog sportaša uz brojne novinske tekstove koji oštro kritiziraju Ivičino naci-simpatizerstvo, našli su se, među ostalima, i na stranicama 'FOX sportsa' čiji je dopisnik naveo i 'obranu' Ivičina glasnogovornika, kojeg je zapala teška zadaća da ispravi ili bar umanji nevolje u kojem se našao njegov štićenik. Pokušavajući izgladiti stvar, glasnogovornik Ozren Miler rekao je kako su izjave Ivice Kostelića izokrenute i izvučene iz konteksta, te je poručio da je Ivica jako žalostan zbog svega što se dogodilo. Ivičino žaljenje nije, pak, spriječilo brojne novinske agencije, pa tako i one u Austriji, da novinske stupce napune viješću kako aktualni i popularni skijaš inspiraciju crpi u nacističkim 'podvizima' u Drugom svjetskom ratu. Isprovocirani ponašanjem Ivice Kostelića, sponzor hrvatskog skijaškog tima Hypo Alpe Adria banka zatražila je da Kostelić pojasni svoje izjave, a predstavnici banke navodno su s njim zatražili i sastanakkako bi saznali istinu o izjavama koje su zgrozile cijeli svijet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: