Gotovo je: Vojska se povukla

Francuska vojska je danas povukla svoje poslednje trupe iz Nigera.

Izvor: B92

Petak, 22.12.2023.

18:07

Default images
EPA-EFE/YOAN VALAT

Vojska je povučena nekoliko dana pre roka i nakon decenije operacija protiv naoružanih terorističkih grupa u regionu Sahela.

Istovremeno, Francuska dovršava zatvaranje svoje ambasade u nigerskoj prestonici Niameju.

"Današnji datum... označava kraj procesa razdruživanja francuskih snaga u Sahelu", rekao je poručnik nigerske vojske Salim Ibrahim na ceremoniji u vazduhoplovnoj bazi Nijamej, gde su bile stacionirane francuske trupe.

Ceremonija je zaključena potpisivanjem zajedničkog dokumenta načelnika štaba nigerske vojske pukovnika Mamane Sani Kiaoua i komandanta francuskih snaga u Sahelu generala Erika Ozana, prenosi "Figaro".

Potpisivanju su prisustvovali i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Togoa i vojni ataše SAD, a vazduhoplovna baza je predata vojsci Nigera.

Tokom povlačenja nisu zabeleženi veći incidenti, rekao je Ibrahim.

Odnosi između Nigera i Francuske, bivšeg kolonijalnog vladara te afričke zemlje, prekinuti su otkako su vojni oficiri zbacili predsednika Mohameda Bazuma i preuzeli vlast u zemlji.

Oni su osnovali Nacionalni savet za zaštitu domovine, na čijem čelu je bio general Abdurahman Tijani.

Nove vlasti osudile su sporazume sa Parizom koji su dozvoljavali raspoređivanje francuskih trupa u Nigeru za borbu protiv ekstremističkih grupa.

Francuska je počela da povlači svoje trupe iz te afričke zemlje 10. oktobra, kada je u Nigeru bilo oko 1.400 francuskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: